Srpska radikalna stranka podnela je danas inicijativu Savetu Skupštine grada Novog Sada za kulturu da podigne spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu, izjavio je danas predsednik odborničke grupe SRS Djuradj Jakšić.

„On je zarad odbrane Kraljevine Srbije uveo Rusku carevinu u Prvi svetski rat i na taj način, ispostaviće se, žrtvovao svoj život i život čitave carske porodice. Mi, srpski radikali, mišljenja smo da, posle Beograda i Novi Sad treba da podigne spomen-obeležje ruskom caru, kao izraz zahvalnosti za osvedočenu ljubav i nesebičnu pomoć koju je u teškim vremenima pružao srpskom narodu“, rekao je Jakšić na konferenciji za novinare.

Po njegovim rečima, car Nikolaj Drugi je ultimatumom zapretio saveznicima da će napustiti Prvi svetski rat i sklopiti separatni mir s Nemačkom ukoliko se „izmučena srpska vojska posle albanske golgote“ ne prebaci savezničkim brodovima u Grčku.

„Inicijativa za podizanje spomenika je podneta danas, 17. jula, kada se navršava 99. godina od tragične smrti i zverskog ubistva kompletne carske porodice Romanov, od strane boljševika“, kazao je Jakšić.

Dodao je da radikali ocekuju da se 17. jula 2018. godine, na stogodišnjicu „stradanja svete ruske carske porodice Romanov“, u Novom Sadu otkrije spomenik caru Nikolaju Drugom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × three =