Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas, na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moskvi, da se nada da će se odnosi dve zemlje pozitivno razvijati i u duhu prijateljstva, kao i do sada, „ma kako se razvijala politička situacija“, prenosi Sputnjik.

Putin je na sastanku sa Vučićem izrazio očekivanje da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji proteći na najvišem nivou, uz želju za uspehom „akutelnim vlastima“.

Predsednik Rusije je, kako prenosi Sputnjik, istakao da je zajedničkim naporima promenjena nabolje, makar i neznatno, situacija u trgovinsko-ekonomskoj sferi.

„Prošle godine ostvaren je manji porast trgovinske razmene, pritom zahvaljujući naporima vaše vlade. Ti rezultati ostvareni su zahvaljujući rastu isporuka iz Srbije u Rusiju“, rekao je Putin i dodao da je najveći porast zabeležila isporuka poljoprivrednih proizvoda, negde oko 40 odsto.

Predsednik Rusije rekao je da je sa Vučićem bilo reči i o regionalnoj situaciji, koja se, kako kaže, donekle zaoštrava.

Vučić je, govoreći na ruskom, zahvalio Putinu na podršci njegovoj lično i Ruske Federacije, teritorijalnom integritetu Srbije i izrazio uverenje da će biti moguće povećati trgovinsku razmenu dve zemlje.

„Kremlj se ne meša u predizborne procese“

Kremlj se ne meša u predizbornu predsedničku izbornu kampanju u Srbiji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanja novinara uoči susreta Putina i Vučića.

„Naravno da nema reči da se Kremlj meša u neke predizborne procese“, rekao je Peskov, prenosi Taš.

Prema njegovim rečima, Rusija i Srbija „imaju posebne odnose“, zbog čega postoji visoki tempo podržavanja političkih odnosa na najvišem nivou.

Vučić je uoči posete Moskvi najavio da će s Putinom razgovarati o ekonomskoj, vojno-tehničkoj i saradnji u namenskoj industriji, kao i o saradnji u oblasti turizma. On je kazao da će sa Putinom razgovarati „u četiri oka“, a da će delegacija Srbije, održati zaseban sastanak s predstavnicima Vlade Rusije.

Premijer je poslednji put bio u Moskvi, u nezvaničnoj poseti, krajem prošle godine, kada je razgovarao s ministrom odbrane Sergejem Šojguom, i potom izjavio da je dogovorena isporuka šest aviona tipa „MIG-29“, 30 tenkova i drugih oklopnih vozila.

Tada je najavio skoro potpisivanje sporazuma, ali do sada, prema izvorima srpske i ruske strane, do toga nije došlo. Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin danas je rekao da je utvrđivanje rokova za predaju šest aviona MIG-29 i druge vojne tehnike Srbiji u okviru vojno-tehničke pomoći „tehničko pitanje“ i da se nada da će „uskoro biti rešeno“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 4 =