Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je povlačenje ruskih trupa iz Sirije tokom iznenadne posete vojnoj bazi Hmejmim u toj zemlji, javljaju ruski mediji.

Putin je naredio ministru odbrane Sergeju Šojguju da počne povlačenje ruskih trupa iz Sirije u baze njihovog stalnog raspoređivanja, prenosi agencija TASS.

On je rekao da se ruske snage vraćaju sa pobedom i dodao da zadati novi udarac teroristima ako pokušaju da slome mir u Siriji.

Ruski predsednik je jutros sleteo na aerodrom Hmejmim na severozapadu Sirije. Njega su aerodromu su ga dočekali sirijski predsednik Bašar el Asad, ruski ministar odbrane Sergek Šojgu i komandant ruske grupe u Siriji general-pukovnik Sergej Suvrokin.

Putin je u martu 2016. doneo odluku o povlačenju većeg dela ruske osoblja ruske vazduhoplovne baze u Siriji, ali Moskva tada nije odustala od snabdevanja sirijske vlade oružjem i vojnom opremom niti od obučavanja vojnih stručnjaka.

Ruska vazdušna baza Hmejmim i logistički centar Tartus u Siriji funkcionišu, a osim toga u Siriji radi i Ruski centar za pomirenje.

Detaljnije u prilogu Vladana Alimpijevića:

Izvor: N1 / Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 − 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.