Kada je reč o mačkama, siva zona ne postoji. Ljudi ih ili vole ili mrze, a oni koji ih vole ih jako vole. Oni koji ih ne vole, prema pisanju londonskog Indipendenta to su najčešće ljubitelji pasa, tvrde da su mačke sebične životinje koje ne pokazuju privrženost te da misle da su bolje od svojih vlasnika.

Dok će psi njuškom zalepljenom na ulaznim vratima stana i mašući repom čekati povratak svog vlasnika kući, mačke u najmanju ruku znaju izgledati indiferentno. No, kako tvrdi nova studija, to je samo fasada.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Orgeonu zaključili su da mačke zapravo više vole ljudsko društvo od hrane, mačje metvice i mirisa drugih mačaka.

Vodeći istraživač Kristin Vitale nije bila zadovoljna činjenicom da je većina naučnih radova mačke okarakterisala kao tvrdoglave, nonšalantne i nemoguće za dresuru.

Kako bi proverili da li je to istina, istraživači su sproveli eksperiment na 55 mačaka – 23 kućna ljubimca i 22 iz skloništa za životinje.

Svaka je mačka stavljena u samicu na dva i po sata, a istraživači su prikupili podatke o tome koju hranu najviše vole, s kojom se igračkom najviše vole igrati i kakvu interakciju s ljudima najviše vole.

Mačke su potom podvrgnute testu putem kojeg se ispitalo koliko interesa pokazuju prema svakom od prethodno utvrđenih najdražih predmeta. Svaka je životinja stavljena u sredinu krsta i okružena najdražim predmetima.

Kada je počelo testiranje, nisu sve mačke shvatile eksperiment. Od njih 38 koje jesu, 19 je većinu vremena provelo s čovekom. Hrana se pokazala kao drugi najpopularniji izbor, za nju se odlučilo 14 mačaka, dok su se četiri mačke odlučile za igračke, a jedna za metvicu.

„Podaci ukazuju da teza da mačke nisu dovoljno pripitomljene da bi preferirale ljudski kontakt jednostavno ne stoji. Premda se smatra da mačke više vole biti same, podaci prikupljeni u ovoj studiji dokazuju suprotno“, rekli su istraživači.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − nine =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.