Više stotina ljudi protestovalo je danas zbog posete predsednika Avganistana Australiji, pozivajući avganistanske vlasti da okončaju diskriminaciju pripadnika manjinskog naroda Hazara i da ne prihvataju izbeglice kojima Australija ne da azil.

Demonstranti su se okupili ispred sedišta generalnog guvernera Australije, gde će se predsednik Avganistana Ašraf Gani sastati s generalnim guvernerom Piterom Kosgrouvom. To je prva poseta avganistanskog predsednika Australiji.

Jedan od demonstranata Barat Ali Batur izjavio je da se bezbednosna situacija u Avganistanu previše pogoršala za pripadnike etničke zajednice Hazara da bi vlasti nastavile da primaju tražioce azila čije zahteve odbaci Australija.

Avganistan i Australija su 2011. potpisali memorandum o razumevanju prema kojem Avganistan treba da primi nazad u zemlju izbeglice koji ne dobiju azil u Australiji.

Premijer Australije Malkolm Turnbul izjavio je da poseta Ganija odražava snažnu vezu dve zemlje.

„Razgovori tokom posete biće fokusirani na našu bezbednosnu saradnju i pomoć Avganistanu da postane prosperitetnija, bezbednija i samopouzdana zemlja“, saopštio je Turnbul.

Gani će položiti venac u Australijskom ratnom memorijalu pre nego što se sastane s Turnbulom.

U ratu u Avganistanu od početka invazije 2001. godine poginuo je 41 australijski vojnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 15 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.