Немачка организација Help – Hilfe yur Selbsthilfe e.V, у републици Србији, од октобра 2017. године реализује пројекат „Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“ који финансира Шведска агенција за међународну сарадњу Sida, а суфинансирају градови и општине обухваћени пројектним активностима.

Циљ пројекта је пружање подршке угроженим локалним заједницама у започињању микро и малих бизниса у циљним градовима и општинама. Након похађања радионица, незапослена лица, припадници угрожених група могу да конкуришу за донацију у опреми.
Корисници ће поред донација добити и могућност даљих обука, умрежавања и мониторинг.

Циљна група су незапослени чланови угрожених група становништва, који живе у циљним градовима и општинама, с посебним фокусом на жене, младе и неформалне сакупљаче секундарних сировина. Циљ пројекта је да се подржи најмање 20 појединаца, од чега 40% жена и 50% Рома.

У оквиру пројекта биће реализоване следеће компоненте:
1. Пружање подршке угроженом становништву у приступу тржишта рада кроз радионице, обуке и грантове/донације у виду опреме и /или материјала започињање посла и подршку микро предузетницима:
– радионице за локалне угрожене заједнице са фокусом на жене и младе;
– радионице умрежавања учесника подршке незапосленом становништву;
– индивидуална подршка грантовима у опреми
– пословна орјентација и професионална обука за потенцијалне кориснике грантова.

За грант у опреми могу да конкуришу чланови других угрожених група становништва који живе у циљним градовима и општинама, а који имају реалне и одрживе пословне идеје за започињање или развој малог бизниса, у складу са постојећим документима локалног развоја и законодавстава Републике Србије.

Град Панчево и организација Help су потписале Меморандум о разумевању и након тога Уговор о сарадњи у оквиру пројекта „Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“ са посебним акцентом на младе – полазнике радне праксе, као и Уговор о сарадњи у оквиру пројекта „Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“ са посебним акцентом на жене и Роме.

Сходно томе Град Панчево и организација Help организују презентацију Пројекта „Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“ у Малој сали Градске управе града Панчева 23. априла 2018. године у 13 часова, те је потребно упутити ПОЗИВ заинетерсованим лицима која желе да покрену сопствену пословну делатност (предност имају незапослени, млади, Роми и жене).

                                                                                 

Чланак Пројекат “Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији” објављен на Град Панчево.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.