U Indiji su danas održavaju predsednički izbori na kojima se očekuje pobeda kandidata vladajuće koalicije Rama Nata Kovinda, pripadnika najniže kaste, takozvanih „nedodirljivih“ (daliti).

Bivši guverner indijske države Bihar izabran je prošlog meseca za predsedničkog kandidata koalicije okupljene oko Indijske narodne partije premijera Narendre Modija, što je ocenjeno kao deo višedecenijskih nastojanja hinduističkih nacionalista da pridobiju podršku zajednice „nedodirljivih“, piše Gardijan.

Predsednika na indirektnim izborima bira više od 1.000 članova saveznog parlamenta i zakonodavnih tela svih indijskih država.

Rezultati izbora predsednika, koji u praksi ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, očekuju se u četvrtak.

Kovind (71) ima podršku najveće partije u Indiji i očekuje se da će pobediti Meriu Kumara, bivšeg diplomatu i poslanika koju je kandidovala opoziciona partija Indijski nacionalni kongres i njeni saveznici.

Kumar takodje pripada najnižoj kasti dalita, što ukazuje na izborni i simbolični značaj te zajednice, navodi britanski list.

Daliti su izvan tradicionalne podele indijskog društva na četiri kaste, koje odredjuju svakodnevni život hindusa, od poslova koje mogu da rade do sklapanja brakova.

Oni su se smatrali „nečistim“ i proterivani su na margine društva, zbog čega su hiljadama godina živeli izopšteni u ekstremnom siromaštvu.

Programi sprovodjeni proteklih 70 godina u cilju smanjenja njihove diskriminacije nisu dali veće rezultate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + 7 =