Donatorski doručak za obnovu Prve kragujevačke gimnazije, koja je pretrpela veliku štetu u nedavno podmetnutom požaru, održan je u holu škole. Novac su donirali sadašnji i bivši učenici gimnazije, privrednici i Kragujevčani svih generacija. Prikupljeno je više od milion dinara.

Zbog velikog interesovanja ljudi iz dijaspore otvoren je, pored dinarskog, i devizni namenski račun za gimnaziju.

Akciju su podržali udruženje „300 Kragujevčana“, Đački parlament gimnazije, studentska udruženja i privrednici.

Učenici i studenti donirali su 500 i više dinara, fizička lica najmanje 1.000 dinara, a 5.000 dinara ili više, pravna lica.

Prikupljeno je više od milion dinara. Građani su dali 552.000 dinara, a pravna lica 600.000 dinara, navelo je Udruženje „300 Kragujevčana“ koje je priredilo „donatorski doručak“. Pozivu za prikupljanje novca se odazvalo 500 građana i preduzeća.

Direktorka Prve kragujevačke gimnazije Slavica Marković je rekla novinarima da je ponosna na svoje bivše i sadašnje đake, kolege i sugrađane koji su se u ogromnom broju javljali školi da pruže podršku i pomognu posle požara.

„Danas su u školu došli đaci iz brojnih generacija gimnazijalaca, drugih škola, profesori Univerziteta, privrednici… Pa to je bogatstvo ovoga grada“, rekla je Markovićeva.

Ona je rekla da je zahvaljujući prvoj pomoći Zajednice gimnazija Srbije od 100.000 dinara i Udruženja privrednika od 150.000 dinara, škola uspela da organizuje funkcionisanje svoje administracije kako bi od ponedeljka 15. januara đaci mogli da se vrate na nastavu.

„Đaci se vraćaju u školske klupe u ponedeljak. Svi uslovi za nastavu su obezbeđeni, a škola je bezbedna za boravak i đaka i zaposlenih“, rekla je Markovićeva.

Za uplate novčane pomoći su otvorena dva računa: devizni 840-0000000474790-09 i dinarski 840-0000007117760-40, oba s naznakom „Prva kragujevačka gimnazija-donacije“.

 U požaru koji je u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji podmetnut u noći između 3. i 4. januara ove godine uništene su direktorska i kancelarija sekretara škole, računovodstva i nastavnička kancelarija i učionica.

Vatra je uništila dokumentaciju iz kancelarija, vredne knjige i slike, a požar je jednim delom zahvatio i bibliotečki fond.

Policija je uhapsila N.G. (37) zbog sumnje da je podmetnuo požar.

Prva kragujevačka gimnazija je škola od nacionalnog značaja, osnovana je 1833. godine i pod zaštitom je kao spomenik kulture prvog stepena.

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 15 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.