Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo izjavio je danas u Beogradu da nije video nikakav dokument koji bi potvrdio da je ta zemlja priznala Kosovo.

„Ako neko od vas ima neki papir, neka mi pokaže, ja sam sve pretražio, ništa nisam našao“, rekao je Umaro Sisoko Embalo na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatrije Ivicom Dačićem.

Prema podacima vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, Gvineja Bisao je priznala Kosovo početkom 2011.godine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Dačić je rekao da „ako je možda prethodna vlast Gvineje Bisao priznala Kosovo, ne znači da sadašnja vlast stoji iza toga“.

Umaro Sisoko Embalo na premijerskoj je funkciji od novembra 2016. godine.

Gvineja Bisao nije podržala prijem Kosova u Unesko i bila je uzdržana kada se 2015. glasalo o tome.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Gvineje Bisao Umar Sisoko Embalo ocenili su tokom današnjeg razgovora da dve zemlje imaju odgovornost da neguju prijateljstvo koje ih kroz istoriju povezuje, saopšteno je iz Vlade Srbije. Sagovornici su na sastanku istakli da tek treba razmotriti sve oblasti buduće saradnje dve države i da postoji dosta prostora za unapredjenje odnosa na svim nivoima, a naročito na ekonomskom planu.

Kako su naveli,  ova poseta je prvi korak u daljem planiranju ekonomskih i političkih veza dve države.

Premijerka Brnabić zahvalila je predsedniku Vlade Gvineje Bisao na prijateljstvu koje njegova zemlja pokazuje prema Srbiji, a premijer Embalo pozvao je premijerku Brnabić i članove njene Vlade da u što skorijem periodu posete Gvineju Bisao.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.