Prema preliminarnim rezultatima objavljenim na veb stranici Centralne izborne komisije Kosova, Alijansa za budućnost Kosova (ABK) je u drugom krugu izbora za gradonačelnike osvojila najveći broj glasova i dobila pet mesta gradonačelnika. Kako su naveli, kandidat Građanske incijative Božidar Dejanović pobednik u Klokotu.

Iza ABK po broju osvojenih mesta gradonačelnika je Demokratska partija Kosova, koja je dobila četiri mesta gradonačelnika.  

Po tri gradonačelnika imaće pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.  

Po jednog gradonačelnika imaju Alijansa novo Kosovo i Incijativa za Kosovo kao i Građanska incijativa čiji je kandidat Božidar Dejanović pobednik u Klokotu. Inače, Srpska lista je proglasila pobedu svojih kandidata u opštinama Klokot i Parteš.

U ovim rezultatima nisu uračunati uslovni glasovi niti glasovi upućeni poštom, koji mogu biti presudni pošto su razlike između kandidata vrlo male.  

Centralne izborna komisija (CIK) je objavila da je u drugom krugu izbora za 19 gradonačelnika opština Kosova glasalo 516.000 građana sa pravom glasa odnosno 38,1 odsto upisanih birača.  

Predsednica CIK-a, Valjdete Daka je ocenila da su izbori prošli bez incidenata koji bi mogli dovesti u pitanje proces drugog kruga izbora.  

Ona je zahvalila građanima na demokratskoj biračkoj kulturi koju su pokazali tokom današnjih izbora.  

Pravo glasa na izborima je imalo 1.350.613 građana Kosova, koji će glasati na 614 glasačkih centara sa 1.777 glasačkih mesta.

Izbore je pratilo više od 12.000 posmatrača iz svih političkih subjekata koji učestvuju na izborima, nevladinih organizacija, ambasada akreditovanih na Kosovu kao i posmatrači Misije za posmatranje izbora Evropske unije.

U trci za gradonačelnike, Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova imaju po 10 kandidata, Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova imaju po šest, dok Srpska lista ima dva kandidata. Na izborima učestvuju i dva nezavisna kandidata, a Inicijativa za Kosovo, Alternativa i Alijansa novo Kosovo imaju po jednog kandidata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.