Foto: YouTube

Predsednik Haškog tribunala Karmel Adjijus (Carmel Agius) ocenio je danas pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da je Tribunal „ispunio svoju misiju“.

„S ponosom kažem: Naša misija je ispunjena“, rekao je Adjijus, podnoseći Savetu bezbednosti poslednji izveštaj o radu Tribunala.

Adjijus je uspostavljanje Tribunala 1993. godine nazvao „jednim od najponosnijih trenutaka medjunarodne zajednice“.

Prema njegovim rečima, Tribunal je „postigao ono što niko nije očekivao pre skoro 25. godina“.

Adjijus je kazao da će ostati „zapamćeno da je uradjeno nešto dobro i značajno“, i rekao da je Tribunal „sudio na nepristrasan način pojedincima, a ne narodima, ni državama“.

Predsednik Haškog tribunala je naveo da „veliki broj zločina ostaje da se krivično goni pred sudovima u bivšoj Jugoslaviji“.

Upozorio je na „porast revizionizma i nacionalizma, koji se ne sme ignorisati“.

„Odsustvo rata ne znači mir“, naglasio je Adjijus, skrećući pažnju da u BiH još traju politički sukobi na etničkoj osnovi.

Predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Tribunala, Teodor Meron ocenio je da je Tribunal, kao „smeli i hrabri eksperiment“ bio „istinski kamen-medjaš medjunarodne pravde“.

Američki sudija Meron koji je više puta bio predsednik Tribunala, podsetio je da su 1993. godine, kada je Tribunal formiran, mnogi sumnjali šta taj sud može da postigne.

„Kao što danas znamo, Tribunal je više nego razvejao te sumnje, ispunio i prevazišao aspiracije svojih najoptimističnijih pristalica. U stotinama sudskih odluka i presuda tokom proteklih četvrt veka, Tribunal je razjasnio i ojačao temeljne principe medjunarodnog humanitarnog prava“, rekao je Meron.

Kako je ocenio, Tribunal je „transformisao svet“, zajedno sa drugim medjunarodnim sudovima osnovanim od 1993. godine.

„Zahvaljujući svemu što je Tribunal postigao i omogućio, principi pravde i medjunarodnog prava, navedeni u Povelji UN, jači su, glasovi žrtava se bolje čuju, a odgovornost za teške zločine je sve više pravilo, a ne izuzetak“, naveo je Meron.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + twenty =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.