Deo stanovniška na crnogorskom poluostrvu Luštica i od Grabovica ka Bigovu evakuisan je zbog požara koji se naglo razbuktao i velikom brzinom se širi zbog jakog vetra. Požar u istočnoj Hercegovini vatrogasci drže pod kontrolom, a turisti i meštani kod Šibenika natapali su dvorišta i rastinje vodom kako ih ne bi zahvatila vatra.

„Veoma je teško stanje na terenu, ogroman požar nošen je jakim severnim vetrom, selo Bigovo je ugroženo pa smo naredili delimičnu evakuaciju. Borimo se i nadamo se da ćemo brzo ugasiti požar“, rekao je za crnogorske medije komandir Službe spasavanja Kotor Maksim Mandić.

Vatra se oko 10 sati smirila sa hercegnovske strane Luštice, ali požar se opet razbuktao iznad naselja Donji Klinci. Istovremeno je s druge strane izbio požar na potezu od Grabovca ka Bigovu, a jak severni vetar otežava posao vatrogascima.

Tivatski i kotorski vatrogasci koji su celu noć sa novskom Službom spasavanja gasili pošar, koji je izbio od Rosa prema izlazu iz zaliva, odmah su se uputili na mesto požara sa vatrogasnim vozilima, a poslato im je i pojašanje.

Požar na Luštici, na ulazu u Bokokotorski zaliv, zahvatio je borovinu, čemprese i makiju. Vatra je zahvatila više od 100.000 kvadratnih metara površine.

Šumski požar većih razmera izbio je jutros oko 9 sati i na granici između Krtola i Donjeg Grblja, odnosno opština Tivat i Kotor, a mediji prenose da se širi prema Bigovi i Plavim horizontima.

Gorelo je noćas i na području Podgorice, u delu grada oko Tržnog centra „Delta siti“ (Delta City) gde se vatra približila zgradama i parkinzima.

Vatra kod Šibenika približila se kućama

Požari već danima besne i u Hrvatskoj, a u mestu Brodarica kod Šibenika požar je izbio u neposrednoj blizini kuća.

Na terenu su vatrogasci i kanader, a u gašenje su se uključili meštani i tursti koji vodom natapaju travu i nisko rastinje oko kuća.

U požaru nema povređenih, a jedan od svedoka ispričao je da je „pravo čudo da vatra nije zahvatila nijednu kuću, iako je gorelo između njih“.

Gašenje požara, koji je izbio pre podne, otežava jaka bura zbog koje se vatra brzo proširila. Gori nisko rastinje i borova šuma uz put koja spaja Brodaricu i mesto Ražine.

Opširnije pratite na hr.n1info.com.

Vatra u Hercegovni pod kontrolom

Svi veći požari na području Hercegovine su pod kontrolom vatrogasaca i sprečeno je njihovo daljnje nekontrolisano širenje. Veliki požar na području Ljubinja u istočnoj Hercegovini, koji se širio od petka usled jakog vetra, sada je zaustavljen, izjavio je zapovednik lokalne vatrogasne službe Miodrag Ilić.

Jedan krak požara se širi i preti da pređe preko magistralnog puta Ljubinje-Trebinje.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić rekao je da vatrogasci treći dan za redom daju sve od sebe da zaustave širenje vatre ka selu Ržani Do, jer ukoliko ona pređe preko magistrale, biće nemoguće njeno gašenje zbog veoma nepristupačnog terena.

„Ukoliko pređe, vatru ne možemo da zaustavimo i ona će se širiti ka teritoriji grada Trebinja“, naveo je Krunić, koji, takođe,učestvuje u gašenju požara.

U gašenju požara angažovano je više od 100 pripadnika vatrogasaca, „Elektrodistribucije“, opštinske administracije, šumara i građana.

Pomoć su uputile i vatrogasne jedinice iz Trebinja, Nevesinja i Gacka, a 20 naprtnjača stiglo je i od Vatrogasnog saveza Republike Srpske.

„Naprtnjače su nam najpotrebnije, jer se do požarne linije ne može doći vozilima“, dodao je Krunić.

Požar velikih razmera izbio je pre dva dana i zahvatio je šumu i nisko rastinje, a izgorelo je nekoliko pomoćnih objekata i štala sa stokom. U protekla dva dana, kada je situacija bila najkritičnija, u gašenju požara učestvovalo je više od 300 ljudi.

Opširnije pratite na ba.n1info.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + nineteen =