Poslanici Srpske liste, kako kaže predsednik njihovog poslaničkog kluba u Skupštini Kosova Slavko Simić, po sopstvenoj odluci vratili su se danas u u kosovski parlament. Njihov povratak u poslaničke klupe izazvao je podeljene reakcije na političkoj sceni u Prištini.

Nakon petomesecnog bojkota, Srpska lista se vratila radu Skupstine Kosova, zbog kako kažu interesa srpskog naroda. Predsednik ove liste Slavko Simić, kaže da se vraćaju, kako bi iskoristili sve mogućnosti za sprečavanje formiranja kosovske vojske i da bi Prištini onemogućili izgovore za neformiranje ZSO.

„Želimo da se što pre krene sa procesom formiranja Zajednice srpskih opština i naravno da se suprotstavimo svim onim zakonima i procesima koji nisu u skladu sa našim nacionalnim interesima, dakle nisu u skladu sa interesima srpskog naroda koji živi na Kosovu i naravno da se suprostavimo svim procesima koji ugrožavaju vitalne interese opština sa srpskom većinom i srpskog naroda koji živi na Kosovu“,  kaže Slavko Simić, predsednik Srpske liste.

Gljauk Konjufca, šef poslaničke grupe Samoopredeljenje, kaže da se Srpska lista vratila, kako bi spasila mandat a da će se njihova stranka protiv asocijacije boriti svim načinima.

„Srpska lista se pre svega vratila kako bi spasila svoje mandate, pošto bojkotuju rad skupstine od prošle godine. Mislim da bi bilo štetno ukoliko su se vratili kako bi uslovili pitanje Vojske Kosova sa formiranjem srpskog entiteta, koji je jedna vrsta države unutar Republike Kosovo, kompletno kontrolisana od strane Srbije“, Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja.

Zamenik predsednika Skupstine, Dzavit Haljiti kaze da je dobro što se Srpska lista vratila, jer će to, pored ostalog, doprineti boljoj funkcionalizaciji Skupštine Kosova.

„To je dobra je vest, naročito za srpski narod, jer samo tako mogu da predstavljaju svoje interese, a ne bojkotom van institucija. To je dobro i za bolje funkcionisanje Skupštine Kosova. Imamo multietničko društvo na Kosovu, svi smo predstavljeni ovde, i tako treba i da radimo“, rekao je Džavit Haljiti, zamenik predsednika Skupštine.

Da podsetimo da je Srpska lista od oktobra prošle godine, nakon izglasavanja Zakona o Trepči odlučila da bojkotuje rad Skupštine. Ukoliko bi poslanici odsustovali iz skupštine duže od 6 meseci, pretila bi im opasnost da izgube mandat poslanika.

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 3 =