Poverenica: Akcenat staviti na zaštitu socijalnih i ekonomskih prava

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je danas svim gradjankama i gradjanima Srbije 10. decembar, Medjunarodni dan ljudskih prava, i ocenila da poseban akcenat treba staviti na zaštitu socijalnih i ekonomskih prava.

Jankovićeva je u pisanoj izjavi podsetila da je jedno od osnovnih i zagarantovanih prava pravo svake osobe da ne bude diskriminisana i da bude ravnopravna.

„Sva relevantna istraživanja kao i podaci iz podnetih pritužbi, pokazuju da su gradjani i gradjanke koji žive u siromaštvu, sa invaliditetom, zatim žene, Romi, stariji i druge društvene grupe, u povećanom riziku od nepoštovanja ili kršenja ljudskih prava, i to u različitim oblastima društvenog života: na tržištu rada, u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanju, medijima“, navela je poverenica.

Brankica Janković je dodala da je potrebno još intenzivnije raditi na daljoj izgradnji društva pravde, jednakosti i tolerancije, u kome se poštuju prava svakog pojedinca i u kome sve institucije rade svoj posao u okvirima zakonom utvrdjenih ovlašćenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.