Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate postigli su načelni dogovor o formiranju nove nemačke vlade. Kako se navodi iz izvora bliskih agenciji AFP, postignut je kompromis posle pregovora koji su trajali duže od 24 časa.

Juče je bio poslednji dan pregovora iza zatvorenih vrata, na kojima je trebalo da se pokrenu osetljiva pitanja migrantske politike, zdravstva i finansija.

Konzervativci i SPD već dva puta su vladali zajedno tokom poslednjih 12 godina.

U pregovorima je učestvovao i Horst Zehofer, lider CSU, dugogodišnjeg koalicionog partnera Hrišćansko demokratske unije.

U završnom dokumentu, u koji je uvid imao AFP, posebno je predviđeno da buduća koaliciona vlada sarađuje sa Francuskom kako bi „ojačala“ i „reformisala“ zonu evra.

Takođe je postignuta saglasnost da se godišnji broj tražilaca azila u zemlji ograniči na između 180.000 i 200.000, što su želeli konzervativci.

Načelni dogovor koji je postignut u toku dana treba da potvrde upravni odbori Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel i Socijaldemokratske partije.

Merkel obećava nov početak u Evropi

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je danas „nov početak“ u Evropi, pošto su njena Hrišćansko-demokratska unija i Socijaldemokratska partija postigle načelni dogovor o novoj nemačkoj vladi.

„Svet ne čeka na nas, potreban nam je nov početak u Evropi“, rekla je kancelarka na konferenciji za novinare u Berlinu.

Ona je dodala da će „Nemačka pronaći rešenja s Francuskom“, u vezi sa predlozima za „obnovu Evrope“, koje je izneo predsednik Francuske Emanuel Makron.

Nemačka kancelarka je rekla i da je za načelni dogovor bio potreban kompromis obe strane.

Šulc: Mislim da smo postigli izvanredne rezultate

Posle dvadesetčetvoročasovnih pregovora, lider socijaldemokrata Martin Šulc je izjavio da će dogovor koji je postignut doprineti nemačkoj infrastrukturi, osnažiti porodice, škole, staračke domove i druge delove društva.

„Mislim da smo postigli izvanredne rezultate“, rekao je Šulc.

Junker: Potpuno sam zadovoljan

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozdravio je kompromis postignut u Nemačkoj između konzervativaca i socijaldemokrata oko formiranja koalicione vlade, ocenivši da se radi o „pozitivnom“ i „konstruktivnom“ doprinosu za budućnost Evropske unije.

„Potpuno sam zadovoljan“, rekao je Junker na konferenciji za štampu u Sofiji, govoreći o delu sporazuma o Evropi postignutog između partije nemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrata.

„To je pozitivan doprinos, konstruktivan, orijentisan ka budućnosti“, rekao je Junker posle sastanka predstavnika Evropske komisije u Sofiji, povodom početka bugarskog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom.

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.