Nusret Merdanić (60) iz Bihaća pet decenija se bavi duborezom kojeg je učio od svog oca. Merdanići su stara bihaćka porodica koja vekovima baštini umeće obrade drveta.

Njegov deda se bavio kolarstvom, izrađivao fijakere i popravljao nameštaj, a on je od malih nogu uz svog oca naučio sve tajne ovog zanata koji, kaže, polako izumire, jer nema sluha države za njegovo očuvanje.

„To se u mojoj porodici učilo i prenosilo s kolena na koleno. Tako sam i ja naučio ovaj zanat i zavoleo ga. Rekao bih da je to neki spoj genetike, ljubavi i umeća. Po zanimanju sam mašinski tehničar i pre rata sam radio u Krajinametalu na ispitivanju gotovih proizvoda, ali sam se celo vreme sporadično bavio ovim. Moja deca su od mene naučila ovaj zanat i danas se takođe njime bave“, rekao je u razgovoru za Anadoliju Merdanić.

Za duborez su, kaže, najvažnije ideje koje pronalazi iz onog što mušterija traži da joj se uradi, a zatim tu ideju prenese na papir u vidu crteža i uzorka kojeg predoči mušteriji.

Nakon što se usaglase želje i zahtevi mušterije s majstorovim predlogom, pristupa se obradi drveta i izradi željenog proizvoda.

„Najviše se traže arapski peškuni, stolovi i stolice, sehare, sećije, te neke tradicionalne stvari iz ovog bosanskohercegovačkog podneblja. Uglavnom to naručuju naši ljudi koji rade van Bosne i Hercegovine, te žele da imaju jednu sobu nameštenu u bosanskom stilu zastrtu ćilimima i nameštenu tradicionalnim nameštajem. Mnogi bi naši građani koji ovde žive i rade isto to kupovali, ali ne mogu sebi to priuštiti, jer su to izuzetno skupe stvari zato što njihova izrada dugo traje i ulaže se puno truda i rad“, kaže Merdanić.

Navodi primer da sto s četiri stolice izrađen od oraha košta 1.000 konvertibilnih maraka (oko 510 evra).

„Što se tiče verskih objekata, tu se prati trend iz osmanskog perioda i taj stil izrade proizvoda koji se ugrađuju u džamiju. Upravo sam završio ulazna vrata za džamiju u džematu Ribić, koja će uskoro biti ugrađena. Radi se o masivnim vratima izrađenim od oraha i ukrašenim u orijentalnom stilu“, navodi majstor.

U Bihaću i Bosanskoj krajini ovaj zanat polako izumire. Nekada se osim porodice Merdanić i bihaćka porodica Delić bavila istim ovim poslom. Međutim, potomci ove porodice odselili su iz Bihaća i žive u Kanadi, gde rade s drvetom na brodogradilištu, tako da je Nusret Merdanić sa svojom decom jedini umetnik koji se bavi duborezom u tom delu Bosne i Hercegovine.

„Ima tu i tamo poneki čovek koji nešto pokušava raditi, ali da je porodično neko to nasledio i umetnički se baviti tim nema niko osim nas. Meni dolaze razne osobe i zamole me da im pokažem kako se ovo radi. Vrlo rado im izađem u susret, pokažem neke osnovne školskog rezbarstva, ali nije to isto kao izrada trodimenzionalnih skulptura što spada u umetnost kojom se bavim od svoje desete godine i gledam, pratim i učim“, ističe Nusret.

Stari zanati na izdisaju

Svoje radove izlagao je širom Bosne i Hercegovine i van njenih granica. Sada su, navodi, stari zanati na izdisaju jer nemaju podršku lokalnih i kantonalnih vlasti.

Smatra da je neophodno da lokalne institucije konačno počnu ulagati u zaštitu i očuvanje tradicije i starih zanata, inače, u suprotnom će oni vrlo brzo izumreti.

„To se može uraditi tako da se u srednjoj školi organizuje nastava za jedno odjeljenje koje bi učilo o starim zanatima kroz teoriju, a kod nas zanatlija bi mogli imati praktičnu nastavu. Rado ću izaći u susret i besplatno se staviti na raspolaganje ako se ta ideja pokrene i zaživi“, poručio je Merdanić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + 16 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.