Privredni sud u Kragujevcu ponovo je doneo rešenje o uvođenju stečaja u Srpsku fabriku stakla u Paraćinu, saznaje agencija Beta u toj fabrici. Bivši radnici fabrike stakla su ispred upravne zgrade fabrike zahtevali objašnjenje stečajnog upravnika Saše Jovanovića.

Stečaj je uveden u Staklaru 20. septembra prošle godine, na predlog čačanske firme Veksilum koja je tvrdila da od Staklare potražuje više od 47 miliona evra.

Na žalbu opštine Paraćin i poverioca fabrike Apelacioni privredni sud je 6. decembra poništio rešenje Privrednog suda sa obrazloženjem da je pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Sud u Kragujevcu je na ponovljenom odlučivanju o uvođenju stečaja odbio predlog Staklare da se ročište odloži dok se ne pribavi dokumentacija na osnovu koje bi se precizno utvrdili dugovi fabrike.

Pre uvođenja stečaja fabrika je imala 825 radnika, a stečajni upravnik je otpustio 240.

Dugove paraćinske Staklare je 2015. godine od bugarske firme Glas industri otkupila kompanija CPR Impeks koja se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme.

Vlasnici CPR Impeksa smatraju da nema osnova za uvođenje stečaja u Staklaru.

Radnici traže objašnjenje

Bivši radnici Srpske fabrike stakla su ispred upravne zgrade fabrike zahtevali objašnjenje stečajnog upravnika Saše Jovanovića, pošto se saznalo da je Privredni sud u Kragujevcu ponovo doneo rešenje o uvođenju stečaja u toj firmi, dok oni smatraju da je to odlučeno na osnovu dokumenata koja nisu validna.

Stečajni upravnik Staklare Saša Jovanović je rekao da su, po nalogu Privrednog apelacionog suda, pribavljena „neka dokumenta iz Bugarske“ preko ministarstava dveju zemalja, i dostavljena sudu koji ih je prihvatio i na osnovu toga doneo odluku o stečaju.

Međutim, radnici smatraju da ta dokumentacija nije validna, rekao je bivši radnik Staklare Dragan Dinić koji tvrdi da nisu stigla zvanična dokumenta ni iz domaćih, niti bugarskih ministarastava, već da je advokat firme „Veksilum“ doneo „papir koji su oni, kao advokati poverioca, obezbedili iz Bugarske preko nekog službenika koji je bio u mogućnosti da stavi pečat“.

Dinić je kazao da sudija nije dozvolio da se proveri taj dokument, što su na ročištu tražili zastupnici radnika i stečajni upravnik.

Zato „ovaj stečaj ide na dušu stečajnog sudije i verovatno nekih struktura koje stoje u mraku iza stečajnog sudije“, rekao je Dinić.

Ročište za poverioce Staklare biće 7. marta, a 15. maja još jedno, na kojem će se u Apelacionom Privrednom sudu ponovo odlučivati o stečaju, a do tada bi trebalo da stignu potrebna dokumenta iz Bugarske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + 15 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.