Poljska nema nameru da obnovi malogranični promet s Rusijom na kratkoj granici ruske Kalinjingradske oblasti koji je ukinula prošlog leta zbog samita NATO u Varšavi i posete pape Franje zbog militarizacije te oblasti i pojačanog dejstva ruskih obaveštajnih službi.

Sebastijan Hvalek iz poljskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je provladinom desničarskom dnevniku „Gazeta polska codjenje“ da u naredno vreme nema šanse da bude obnovljen malogranični promet s Rusijom.

„Zbog negativnih pojava koje jačaju u poslednje vreme, pre svega sve veće militarizacije Kalinjingradske oblasti i pojačane aktivnost obaveštajnih službi i drugih resora snaga bezbednosti“, kazao je poljskom listu Hvalek.

Obnavljanje malograničnog prometa traže lokalne poljske vlasti u pograničju prema Rusiji, zato što je malogranični promet doneo osetne ekonomske koristi sa obe strane granice a njihove zahteve podržava i poljska opozicija.

Poljski MUP medjutim, ukazuje da je, navodno i ekonomski korisnije kada malograničnog prometa nema, jer su Poljaci iz tih oblasti umesto da idu u šoping u Rusiju počeli da kupuju poljsku robu kod kuće.

Malogranični promet sa Ukrajinom, zamrznut zbog samita NATO i pape Poljska je bez problema obnovila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 2 =