Predstavnički dom Kongresa zatražio je od Ministarstva odbrane SAD izveštaje o rusko-srpskoj vojnoj saradnji. Milana Pejić, urednica spoljnopolitičke rubrike Blica, kaže da je to pojedinačni istup albanskog lobiste Eliota Endžela, a da Srbija ne treba još da se opredeljuje između Zapada i Rusije.

Predsednik Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Vašingtonu, a danas će se sresti i sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Milana Pejić je gostujući u Novom danu ocenila da je ova poseta bitna, posebno što dolazi samo mesec dana od inauguracije novog predsednika Srbije. Ona ističe da treba iskoristiti svaki mogući trenutak koji se Srbiji pruža da direktno razgovara sa zvaničnicima Bele kuće i članovima američke administracije.

Jedna od tema sastanka Vučića i Pensa biće odnos Srbije i Rusije, a američki analitičari i mediji su kao spornu tačku naveli srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, koji je sa strane Vašingtona problematičan i ocenjen kao špijunski.

Pejić smatra da Srbija ne treba da se otvoreno opredeljuje između zapada i Rusije sve dok se to otvoreno i ne zatraži. Prema njenom mišljenju, ovakva politika Srbije je za sada održiva, a to znači gajiti prijateljske odnose i sa SAD i sa Rusijom.

Za potez član Komiteta za spoljna pitanja Predstavničkog doma Kongresa, Eliota Endžela, gošća Novog dana kaže da je potez albanskog lobiste čiji je cilj da se Srbija izbaci iz Partnerstva za mir ukoliko naša saradnja sa Rusijom ugrožava američke interese.

„To su pojedinačni istupi i Srbija na njih uspešno reaguje. Zvanična politika još nije tražila od Srbije da se opredeljuje… Vučić treba da iskoristi priliku i da u Vašingtonu iznese srpsku stranu problema na Kosovu, jer znamo da Kosovo sluša šta Amerika kaže. Trebalo bi da se iskoristi svaki kontakt u Vašingtonu da se lobira za srpsku stranu“, kaže Pejić.

Kada je u pitanju saradnja sa Kinom, gošća Novog dana ocenjuje da su odnosi u poslednjih nekoliko godina sve bolji, da saradnja raste, a da je Kina spremna da ulaže u Srbiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 4 =