Parlament Češke zatražio od Vlade da blokira preraspodelu izbeglica u EU

Predstavnički dom Parlamenta Češke je večeras glasovima svih devet parlamentarnih stranaka zatražio od Vlade da u okviru predloga reforme politike azila EU blokira preraspodelu izbeglica po zemljama-članicama.

Glasovima 163 od prisutnih 165 poslanika, usvojen je poziv Vladi da odbije predlog Evropske komisije da se u eventualno budućim migracionim krizama izbeglice preraspodele u zemlje koje nisu na „prvoj lini udara talasa migracije“, i da budu finansijski kažnjene one koje ne pristanu na takav mehanizam.

„Parlament poziva Vladu da se u reformi Dablinskih pravila ispusti mehanizam preraspodele i da, u krajnjem slučaju, blokira njegovo usvajanje. Naglašava da odgovornost u odlučivanju o azilu treba da snose isključivo zemlje članice koje same, u skladu sa obavezama iz medjunarodnog i evropskog prava, odlučuju o uslovima medjunarodne pravne zaštite na svojoj teritoriji“, stoji u zahtevu poslanika Vladi.

Poslanici su zatražili od Vlade i da izdejstvuje da se odluke o politici azila u EU donose konsenzusom, a ne preglasavanjem, i pozdravili one predloge iz reforme koji će pomoći da se spreči zloupotreba azila i ubrzati deportovanje imigranata kojima azil u EU ne bude odobren.

Podršku borbi protiv izbegličkih kvota Vlada u ostavci milijardera Andreja Babiša dobila je sa svih strana političkog spektra i od ksenofobnih, antiislamskih ekstremista, ali i od proveropskih stranaka.

„Birokratski odredjene kvote su neizmerna budalaština i osnovna politička zabluda EU. Češki zvaničnici bi, medjutim, o tome trebalo ozbiljno da pregovaraju u EU, a ne da se ponašaju smešno, populistički, kao malo dete koje sedi na noši i dere se na mamu: ‘Ne, ne, ne, ne, neeeeeću!’ „, kazao je u raspravi počasni predsednik proevropske opozicione liberalne stranke TOP09, bivši šef češke diplomatije Karel Švarcenberg.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 6 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.