Palestinski lider Mahmud Abas odgovorio je danas američkom predsedniku Donaldu Trampu ocenivši da, ako Jerusalim više nije na dnevnom redu za pregovaračkin stolom, onda nema više ni stolice za SAD za tim stolom, rekli su njegovi saradnici, kako prenose izraelski mediji.

Tramp se danas sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu i rekao da su SAD skinule Jerusalim sa dnevnog reda, aludirajući na njegovo priznanje da je taj grad samo izraelski.

On je takodje kritikovao Palestince koji su odbili da se sastanu sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom za vreme njegove posete Izraelu ove nedelje u znak protesta zbog saopštenja o priznanju Jeruslima kao glavnog rada Izraela.

„ Jerusalim nije skinut s pregovaračkog stola, već su SAD van medjunarodnog konsenzusa. Oni koji kažu da je Jerusalim skinut sa stola govore da je mir skinut sa stola. Sveti grad je u srcima svakog Palestinca,Arapina, hrišćanina i muslimana i neće biti mira bez istočnog Jerusalima kao suverenog glavnog grada države Palestine, „saopštio je palestinski zvaničnik i nekad glavni pregovarač s Izraelom Saeb Erekat, dodavši da Tramp može da kupi mnogo stvari svojim novcem ali neće biti u stanju da kupi dostojanstvo palestinske nacije.

Tramp je danas rekao da on ima predlog za mir.

“Mi imamo veliki predlog za Palestince. On pokriva mnoge stvari o kojima se diskutovalo tokom godina“, rekao je američki lider, ali je napomenuo da pitanje Jerusalima nije medju njima i izrazio nadu da Pa lestinci žele da sklope mir i podseto da su im SAD dale ogromne sume, upitavši zašto bi to radile ako oni ne rade ništa za SAD.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.