Proširenje EU, koje bi uključilo Zapadni Balkan, doprinelo bi miru i stabilnosti u regionu.

Izvor: Tanjug

Foto: Gettyimages

To su se u dvorcu Strmol saglasili predsednik Slovenije Borut Pahor, njegov poljski kolega Andžej Duda i predsedavajući Predsedništva BIH Mladen Ivanić.

Pahor, koji je ugostio poljskog kolegu tokom njegove zvanične dvodnevne posete Sloveniji i pozvao na radni ručak u dvorac Strmol Ivanića, smatra da se situacija na Zapadnom Balkanu pogoršava, prenela je STA.

Pahor je rekao je da aktuelna situacija u EU „pomera centar pažnje“, ali da evropska perspektiva ostaje najpouzdanije sredstvo za očuvanje stabilnosti.

Presednik Slovenije uveren je da bi se nastavkom proširenja EU pomoglo da se stabilizuje situacija u ovom delu kontinenta.

„Ukoliko prevlada uverenje da to nije izvodljivo ili moguće, situacija bi mogla da se mnogo više pogorša“, upozorio je Pahor priznavši da unutrašnja kriza EU ima ulogu u smanjenju entuzijazma oko proširenja bloka.

Ivanić je na konferenciji za novinare posle trilateralnog radnog sastanka izrazio zahvalnost dvojici predsednika koji, kako je naveo, bez obzira na unutrašnje probleme, pesimizam i zabrinutost zemalja članica EU, žele da čuju i poglede iz BiH na stanje u regionu Zapadnog Balkana, preneo je Klix.ba.

On je poručio da ohrabruje činjenica da i dalje ima političara i lidera koji su svesni značaja EU za celi Zapadni Balkan istakavši da mu lično znači to što su predsednici Slovenije i Poljske naročitu pažnju posvetili prilikama u BiH.

„BiH treba podrška. U slučaju da bude izolovana, BiH će biti suočena s unutrašnjim sukobima i razlikama. BiH kao deo šire porodice može da bude stabilna i spremna da prihvati pravila ponašanja i političkog delovanja koje je EU razvila. Uveren sam da je ovo bitan preduslov stabilnosti unutar BiH, a time i na prostoru Zapadnog Balkana“, rekao je Ivanić.

On je naglasio da će BiH učiniti sve što je moguće da pokaže da je spremna i zainteresovana za reforme koje vode ka evropskim integracijama.

Predsednik Poljske rekao je da se Poljska zauzima za region Zapadnog Balkana i očuvanje mira, kao i izgradnju odnosa između svih naroda.

Duda je podsetio da je ova zemlja u BiH prisutna s 24 vojnika u sklopu misije EUFOR-a i da podržava napredak BiH ka EU i NATO-u, ali ukoliko, naglasio je, za to postoje spremnost i volja svih naroda u BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + 15 =