Šef diplomatije Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da je pravilno rešenje za odnose između Srbije i Kosova uzajamno poštovanje.

„Pravilno rešenje za odnose između Srbije i Kosova jeste uzajamno poštovanje, izgraditi mogućnost za međusobnu saradnju i prihvatiti realnost da postoje dve zemlje koje moraju graditi budućnost za svoje građane“, rekao je Pacoli u intervjuu za „Blic“.

Pacoli je rekao da Srbija može igrati konstruktivnu ulogu i postati faktor stabilnosti u regionu.

„Ovom regionu je potrebna stabilnost na kraju i Srbija mora da igra svoju ulogu, baš kao i svi drugi koji bi trebalo da igraju ovu ulogu. Srbi su dobri ljudi, ali oni koji su počinili zločine tokom rata moraju odgovarati pred sudstvom“, rekao je Pacoli.

On je kazao da Srbija ne sme da ostane talac mitova prošlosti i da treba da se suoči sa stvarnošću činjenica i zakona.

„Danas je država Kosovo međunarodno prihvaćena od većine demokratskih država. Mi smo posvećeni dobrom susedstvu sa svima, i sa Srbima, tako da i Srbija mora pokazati istu volju. Integracija u Evropu je preduslov za dobrosusedstvo zemalja koje teže“, rekao je Pacoli.

Na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpski opština, Pacoli je rekao da će udruženje opština sa većinskim srpskim stanovništvom biti vrlo brzo formirano u duhu Ustava koji je, kako je naveo, verovatno najbolji u Evropi što se tiče prava manjinskih zajednica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =