Otpremnine zaposlenima u prosveti, koji budu proglašeni za tehnološki višak, kretaće se u rasponu od šest prosečnih plata do 8.000 evra, rekla je Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije posle sastanka sindikalaca sa predstavnicima Ministarstva prosvete i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Resorni ministar, Mladen Šarčević, ponovio je da je u budžetu za 2017. predviđeno 1.200 otpremnina, kako bi se rešio problem rаdnikа zа čijim аngаžovаnjem je prestаlа potrebа.

Predstavnici sindikata zatražili su da o viškovma u prosveti razgovaraju i sa premijerkom Anom Brnabić i podsetili da osim rešavanja pitanja viškova, ne odustaju i od zahteva da im se povećaju zarade i podsećaju da je plata prosvetara 17 odsto ispod republičkog proseka.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika naveli su da je računica MMF-a i Svetske banke da je u školstvu oko 10.000 ljudi više – sramotna izjava. Vlast podsećaju da je u sistemu osnovne i srednje škole ukupno zaposleno oko 107.000 ljudi.

„Otpremnine u prosveti biće ponuđene onima koji su 100 odsto tehnološki višak, odnosno za njih će moći da se prijave samo i isključivo oni koji nemaju nijedan čas ukoliko su nastavnici i radili su u školi, odnosno nemaju svoje norme, ako su u pitanju tetkice i domari“, rekla je Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Prema njenim rečima, raspon otpremnina iznosiće od šest prosečnih plata u prosveti do 8.000 evra.

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 16 =