Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas u Beogradu da je u svim demokratskim državama aktuelna potreba da se iznova podseća na strahote holokausta, kao i da se kao neistinite odbace tvrdnje koje negiraju njegov karakter i obim stradanja.

„Nužnost saznavanja činjenica i promišljanja strahovitih posledica holokausta doprineće da se u Srbiji, kao i u drugim demokratskim državama, masovno stradanje Jevreja u Drugom svetskom ratu i u budućnosti sagledava kao ono što po svom karakteru i obimu jeste jedan od najvećih zločina protiv čovečnosti u istoriji“, rekao je Djordjević .

Na obeležavanju Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu Djordjević je naveo da su religijske razlike kroz istoriju neretko služile kao osnovni povod za etničke sukobe,

On je zato pozvao verske lidere u Srbiji da uzmu većeg učešća u pronalaženju i isticanju onih vrednosti koje su svojstvene svakom sistemu verovanja, koje su po meri svakog čoveka i ne izlaze iz okvira čovečnosti.

Podsetivši je Rezolucijom Generalne skupštine UN 1. novembra 2005. ustanovljen Medjunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, ministar je kazao da se Generalna skupština opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobodjen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, rukovodila potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovane na predrasudama.

Djordjević je dodao da se antisemitizam u odredjenoj meri pojavljuje i sada, o čemu svedoče izolovani, ali i dalje prisutni incidenti.

„Etnička i religijska mržnja i u 20. veku morali su izgledati kao recidivi davno prošlih vremena ranog srednjeg veka….Utoliko više čudi prisustvo neonacističke ideologije i pogleda na svet u 21. veku, u vremenu kada se svaki pojedinac putem interneta može sam edukovati i upoznati sa drugim i drugačijim od sebe, ali takodje i direktno uticati, prema ličnim kvalitetima i sposobnostima, da kulturu kojoj pripada i sistem vrednosti u koji veruje predoči drugima na globalnom nivou“, rekao je Djordjević.

Centralnoj državnoj ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su preživeli holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predsednik Nacionalnog saveta Roma, ministri, predstavnici Skupštine Srbije, grada Beograda, članovi diplomatskog kora, udruženja i gradjani.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je povodom Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, da je za današnje društvo neprihvatljiva pojava fašizma ili nacizma u bilo kom obliku.

„Sećajući se jednog od najvećih stradanja u istoriji civilizacije, stradanja jevrejskog naroda u vreme Drugog svetskog rata, istovremeno šaljemo snažnu, jasnu i nedvosmislenu poruku da je za naše današnje društvo, za vrednosti koje gajimo i verujemo u njih, apsolutno neprihvatljiva pojava fašizma ili nacizma u bilo kom obliku“, rekao je Vučević na obeležavanju tog dana u Novom Sadu.

Vučević je rekao da narod u Srbiji ne sme zaboraviti žrtve holokausta, te da se njihovog stradanja „ne sme sećati samo na godišnjicu kada se u celom svetu obeležava taj dan“.

„Svakodnevno kroz svoj život i rad moramo da činimo sve ono što je u našoj mogućnosti da se iste ili slične stvari ne dogode ponovo. Srpski narod je apsolutno solidaran sa jevrejskim, jer su oba naroda stradalnička, i jer su oba propatila tokom 20. veka“, kazao je Vučević.

Dodao je i da su Romi koji žive na ovim prostorima zajedno sa Jevrejima i Srbima „podneli velike žrtve i platili visoku cenu, da bi danas gradjani mogli da žive u slobodi“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + nine =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.