Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji uvodi hitne mere udaljavanja nasilnika iz porodice počeće da se primenjuje od 1. juna i poslaće jasnu poruku da se nasilje sankcioniše, najavila je zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović.

Stevanović kaže da Zakon, između ostalog, predviđa i zabranu prilaska žrtvi kao i profesionalno-disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa njim.

Zamenica zaštitnika građana kaže da ranije nije postojala dobra koordinacija sistema koji bi zaštitio ženu žrtvu nasilja.

„U svega 10 odsto slučajeva dolazilo je do procesuiranja kada žena prijavi nasilje. Najveći teret je bio na njima, sistem ih je šetao“, rekla je Stevanović gostujući na RTS.

Prema njenim rečima, do sada u postupcima koje je vodio zaštitnik građana nije bilo slučajeva da su žene lažno prijavile nasilje u porodici.

„Zaštitnik građana je vodio 63 postupka u slučajevima kada su se žene obraćale toj instituciji zbog nasilja u porodici i nije bilo utvrđenih zloupotreba“, rekla je Stevanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − one =