Novi Sad: Žandarmi svedočili u nastavku sudjenja pripadnicima Nacionalnog stroja

U novosadskom Višem sudu danas je nastavljeno sudjenje pripadnicima organizacije „Nacionalni stroj“ Goranu Davidoviću i Nedeljku Pešiću zbog izazivanje nacionalne i verske mržnju tokom antifašističke šetnje 2007.godine.

Svedočeći, pripadnici Žandarmerije koji su 7. oktobra 2007. bili na dužnosti, rejl su da se „slabo se sećaju napada na gradjane“, u povorci tokom antifašističkog skupa „Stop fašizmu“ kod Doma vojske.

Optužnica Višeg javnog tužilaštva tereti Davidovića, neformalnog vodju zabranjenog „Nacionalnog stroja“ i Pešića da su tokom tog incidenta izazivali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost.

Žandarm Bojan Popović je rekao da se dogadjaja „slabo seća“, te da je njegov odred trebalo da obezbedi učesnicima antifašističke povorke da mirno prodju pored Doma vojske „jer se u unutrašnjosti bila okupila grupa sumnjivih lica“.

Popović je kazao da je tokom incidenta ledjima bio okrenut ogradi Doma i da „nije mogao dobro da vidi šta su radili neonacisti tokom incidenta na ogradi“.

Po njegovim rečima na ogradi je bilo 30 do 40 ljudi koji su razmenjivali pretnje sa učesnicima skupa i vikali jedni na druge.

„Sa svih strana leteli su predmeti, ali ne znam sa koje strane je počelo“, rekao je Popović.

Žandarm Branko Oklobdžija je rekao da se incidenta „jako slabo seća“, ali da je dan potom, 8. oktobra 2007. svedočio o tome u prekršajnom postupku protiv uhapšenih.

Oklobdžija je rekao da su žandarmi intervenisali „po naredjenju starešina“

„Ne sećam se lokacije na kojoj sam tog dana bio, a ne sećam ni kako je počeo incident, jer sam imao takvih situacija mnogo tokom karijere. Ušli smo u dvorište Doma Vojske, ali se ne sećam zbog čega, jer su mi svi detalji izbledeli“, rekao je on.

Kazao je da se ne seća ni optuženog Nedeljka Pešića, niti ostalih koji su tog dana uhapšeni.

Žandarm Stevica Ljukovčanin koji je obezbedjivao ulicu iza Doma Vojske, rekao je da se „uopšte ne seća detalja, jer je bilo davno“, ali da se dogadjaja dobro seća.

Na pitanje zamenika tužioca koliko je bio udaljen od ograde i da li je nešto video, Ljukovčanin je rekao „da je bio na oko 70 metara i da je s ledja i bočno mogao da vidi šta se dešava“.

„Prvi predmet je doleteo spolja u dvorište. Bacanje predmeta nije počelo iz Doma Vojske“, rekao je Ljukovčanin.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 8. februar 2018. kada je predvidjeno saslušanje još osam pripadnika Žandarmerije koji su 7. oktobra 2007. obezbedjivali skup.

U optužnici se navodi i da su Davidović i Pešić „nacistički salutirali podižući desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa, na koji način su isprovocirali prvo verbalni, a potom i fizički sukob učesnika skupa i osoba okupljenih u Domu ujske“.

Do sukoba je došlo pre više od 10 godina kada su gradjani Novog Sada izašli su na ulice, u antifašističku šetnju, da bi sprečili marš neonacističke organizacije „Nacionalni stroj“.

Po tadašnjim navodima medija, u povorci je bilo 5.000 gradjana koji su zasuti kamenicama, što su zabeležile i kamere medija, a veći sukob je policija sprečila.

Napad na gradjane se dogodio kada su stiglo do Doma vojske u čijem dvorišti je bila grupa u kojoj je bio Davidović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.