Njujork tajms: Oči sveta uprte u Kosovo zbog Specijalnog suda

Pokušaji kosovskih političara da ukinu Specijalni sud za ratne zločine, formiran da procesuira zločine koje su počinili Albanci, prete da naruše odnose Prištine sa zapadnim saveznicima koji su podržali Kosovo da se odvoji od Srbije, ocenjuje američki list „Njujork Tajms“ (New York Times).

Sud sa sedištem u Holandiji uspostavljen je 2015. odlukom kosovskog parlamenta na zahtev zapadnih saveznika Prištine. Čini ga tim medjunarodnih sudija i tužilaca koji rade po kosovskom zakonodavstvu i formiran je radi procesuiranja ratnih zločina pripadnika takozvane „Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK) tokom sukoba na Kosovu krajem prošlog veka.

„Njujork tajms“ navodi da su bivši članovi OVK „zauzeli pozicije moći“ na Kosovu i čine najveći deo tamošnje ekonomske i političke elite, uključujući i aktuelnog predsednika i premijera.

Grupa poslanika, većinom veterana iz OVK, u decembru prošle godine pokušala je da stavi na glasanje inicijativu za ukidanje suda, ali do toga nije došlo i rasprava je odložena, podseća se u tekstu i navodi da se očekuje da će ta tema ovih dana biti ponovo stavljena na dnevni red kosovskog parlamenta.

Kako navode lokalni mediji, optužnice su neizbežne, a sa njima bi mogli da se suoče i neke od vodećih političkih ličnosti na Kosovu.

Američki list dodaje da će SAD, EU i drugi zapadni saveznici Kosova pažljivo pratiti poteze kosovskih poslanika kada se vrate u skupštinske klupe posle zimske pauze.

Svetske sile smatraju taj sud ključnim preduslovom za pomirenje u regionu posle krvavih balkanskih sukoba 1990-ih godina. Medjutim, potezi za ukidanje suda pre početka prvih saslušanja razgnevio je kosovske pristalice na Zapadu.

Priština je upozorena da ne sabotira vladavinu prava, a najteža kritika potekla je od SAD –  zemlje koja je pre skoro 19 godina predvodila NATO bombardovanje Srbije, navodi „Njujork tajms“.

Zemlje Kvinte, predvodjene SAD, 4. januara su u zajedničkoj izjavi upozorile Kosovo da ukidanjem Specijalnog suda za ratne zločine „rizikuje sve što je do sada postignuto“.

Sukob Prištine i Zapada oko suda je najozbiljniji i najdramatičniji do sada, rekao je Agron Bajrami, urednik prištinskog dnevnika „Koha ditore“. On je ocenio da uporni pokušaji za ukidanje suda pokazuju paniku medju kosovskim zvaničnicima.

Kako piše „Njujork tajms“, neki od komandanata OVK, medju kojima su kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Skupštine  Kadri Veselji, predvode napore za opozivanje zakonske odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine.

Stručnjak za Balkan na univerzitetu Sent Meri u Londonu, Džejms Ker Lindzi rekao je da svakome ko je osumnjičen za ratne zločine mora da se sudi, bez obzira na nacionalnost.

Specijalni sud treba da radi na osnovu trogodišnje krivične istrage koju je pokrenuo tim koji je 2011. osnovala EU i na čijem čelu je bio američki diplomata Klint Vilijamson.

Lindzi je kazao da „niko nije dobio odrešene ruke po pitanju ratnih zločina“.

Njujork tajms podseća da je istraga o ratnim zločinima pokrenuta pošto je Savet Evrope izneo optužbe na račun OVK.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − nine =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.