Beograd — Aktuelni premijer Aleksandar Vučić osvojio je većinu glasova na predsedničkim izborima, a na trenutnoj funkciji ostaće još 60-ak dana.

Izvor: B92

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Predsedniku Tomislavu Nikoliću mandat ističe 31. maja, kada će predati dužnost svom dugogodišnjem partijskom drugu. Nakon toga sledi polaganje zakletve, inauguracija, kao i konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih partija i razgovori o novom sastavu Vlade Srbije i premijeru.

Vučić će stupiti na dužnost polaganjem zakletve pred Skupštinom Srbije, a tog dana počinje i da mu teče petogodišnji mandat.

„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.“

Nakon zakletve i zvaničnog stupanja na dužnost, očekuje se i inauguracija, koja je u slučaju Tomislava Nikolića usledila desetak dana kasnije.

Do tog dana, javnost u Srbiji će se najverovatnije baviti izborom novog premijera, a prema nezvaničnim informacijama jedan od favorita za tu poziciju je aktuelni ministar finansija Dušan Vujović. Opširnije u posebnoj vesti.

Takođe, ostaje da se vidi šta će u daljoj političkoj karijeri raditi Tomislav Nikolić, kakav će njegov stranački status biti, s obzirom na to da je po stupanju na dužnost predsednika prepustio SNS Vučiću. Ujedno, videćemo i da li će Vučić ostati na čelu SNS ili će stranku „vratiti“ Nikoliću, ili je možda prepustiti nekom od svojih dosadašnjih saradnika.

Vučić će postati tek četvrti predsednik Srbije, što je funkcija koja je uvedena po Ustavu 1990. godine. Pre toga Srbija je imala predsednika Predsedništva. Mesto na Andrićevom vencu prvi je zauzeo Slobodan Milošević pre 27 godina i na toj funkciji je bio sve do 23. jula 1997. godine.

Nakon toga novi predsednik je bio Milan Milutinović, koji je bio šef države do 2002. godine, jednih propalih izbora i početka „v. d. perioda“, u kome su vršioci dužnosti predsednika bili predsednici Parlamenta Nataša Mićić, Dragan Maršićanin, Vojislav Mihailović i Predrag Marković. Interesantno je da je Mihailović na toj funkciji bio samo jedan dan.

Treći predsednik Srbije postao je Boris Tadić 2004. godine i on je bio na toj funkciji do 2012. godine kada je „skratio mandat“ i izašao na izbore na kojima je u drugom krugu izgubio od Tomislava Nikolića.

Ustav Srbije predviđa nadležnosti predsednika Republike:

1. predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu,

2. ukazom proglašava zakone, u skladu s Ustavom,

3. predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista,

4. predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom,

5. postavlja i opoziva ukazom ambasadore Republike Srbije na osnovu predloga Vlade,

6. prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika,

7. daje pomilovanja i odlikovanja,

8. vrši i druge poslove određene Ustavom.

Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.