London — Britanska policija nije pronašla dokaz da je Halid Masud, koji je ubio četiri osobe kod britanskog parlamenta, imao bilo kakve veze sa ID ili sa Al Kaidom.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug, arhiva

Policija je istakla da se on sigurno interesovao za džihad.

Nil Basu, visoki nacionalni koordinaror za antiterorističku policiju, rekao je da nema dokaza da je Masud radikalizovan u zatvoru 2003. i da su nagoveštaji o tome „čisto spekulisanje“, prenosi Rojters.

„Njegova napadačka metoda je, izgleda, zasnovana na niskoj sofisticiranosti, niskoj tehnologiji, jeftinim tehnologijama u pokušaju imitiranja drugih napada i na ođeku retorike lidera ID kad je reč o metodologiji i napadima na policiju i civile, ali u ovoj fazi nemamo dokaz da je razgovarao o tome sa drugima“, rekao je Basu.

Halid Masud (52), koji je prošle srede pregazio pešake na Vestminsterkom mostu i ubio policajca ispred zgrade britanskog parlamenta, da bi ga zatim policajci upucali i ubili, rođen je u Kentu na jugoistoku Engleske, saopštila je ranije britanska policija.

Masud je bio poznat po „brojnim pseudonimima“ i živeo je u Zapadnom Midlendsu, engleskom okrugu u kome se nalazi i grad Birmingem, gde je policija izvršila raciju, a Bi-Bi-Si je objavio da je on rođen kao Ejdrijen Elms.

Inače, odgovornost za prošlonedeljni napad na Vestminsterskom mostu i ispred zgrade britanskog parlamenta preuzela je Islamska država.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − four =