Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović najavio je da će narednih dana biti formiran Savet za bezbednost hrane, koji će činiti stručnjaci i koji će dati poslednju reč kada je u pitanju odluka o prometu genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji.

U narednih sedam do 10 dana biće formiran Savet za bezbednost hrane u užem sastavu, čiji jedan od poslova će biti analiza na naučnoj osnovi, gde će eksperti medicine, ishrane, farmacije da nam daju odgovor o GMO, rekao je Nedimović novinarima na konferenciji “Organska proizvodnja u Srbiji – na putu ka organskom” u Privrednoj komori Srbije.

Dodao je da bi donošenje bilo kakve politike odluke pre stručne bilo preuranjeno.

Činjenica je da, ako Srbija želi u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) mora neke stvari da ispuni, a krajnja odluka je na Srbiji, na nama, zaključio je ministar.

Izvoz organskih proizvoda vredan 20 miliona evra

Ministarstvo poljoprivrede Srbije podsticaće organsku proizvodnju koja sada zauzima svega 0,44 odsto ukupnih obradivih površina, odnosno 15.800 hektara, a od koje se na izvozu zaradi oko 20 miliona evra, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je u Privrednoj komori Srbije rekao da je cilj da se Srbija u proizvodnji organske hrane takmiči sa Slovenijom i Austrijom.

„Austrija od izvoza organske hrane godišnje zaradi milijadu evra i Srbija želi da se ugleda na takve zemlje jer nema problema u plasmanu robe, tržište postoji“, rekao je Nedimović.

Proizvodnja organske hrane u Srbiji ima trend rasta i treba je podsticati i to u najtežem periodu kada se sa konvencionalne prelazi na organsku proizvodnju, a to je period od oko tri godine.

„Subvencije za organsku proizvodnju su 70 odsto veće od subvencija za intenzivnu proizvodnju i one će se prilagođavati zahtevima proizvođača. U ovom tenutku se skoro celokupna proizvodnja voća izvozi, a povrće se prodaje samo u Srbiji, pa tu proizvodnju treba podstaći da bi se obezbedile količine i za izvoz“, rekao je Nedimović.

Dodao je da je veoma važna obuka potencijalnih proizvođača i promocija organske hrane kako bi potrošači bili upoznati s prednostima tih proizvoda.

Srbija najveći deo organske hrane proda na nemačkom tržištu, a izvozi i u SAD, Japan i skandinavske zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =