Nezavisno društvo novinara Vojvodine obeležilo je 28 godina postojanja, organizovanjem konferencije o manjinskom informisanju i stanju u medijima, kao i dodelom godišnjih nagrada.

Izvor: N1

Priznanje za analitičko novinarstvo otišlo je u ruke Dalibora Stupara, novinara vojvođansko istraživačko-analitičkog centra VOICE, dok je bivša odgovorna urednica nedeljnika na slovačkom jeziku „Hlas ljudu“, Vladimira Dorčova Valtnerova nagrađena za izveštavanje na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost.

U okviru obeležavanja godišnjice, održana je i tribina „Začarani medijski i politički krugovi – 28 godina“, na kojoj je bilo reči o medijskoj slici u Srbiji tokom tog perioda, ali i danas.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da će društvu u Srbiji, ako želi da postane „iole normalno“ biti potrebna lustracija posle „ovog cunamija“.

„I ne samo lustracija, nego i ozbiljni krivični postupci za enormnu korupciju, u kojoj veoma aktivno učestvuju i režimski mediji, dobro naplaćujući svoje usluge vlastima“, rekao je Sejdinović. 

Ocenio je da je vlast u društvu napravila „ogroman ambis između nas i između njih“. 

„Već smo se i navikli da su ponovo u opticaju reči i otrcane fraze za koje smo iskreno verovali da su zauvek ostale u devedesetim ili na krajnjim marginama javnog govora. ‘Izdajnici’, ‘strani plaćenici’, ‘špijuni’, ‘ustaše’, ‘mudžahedini’, ‘pakleni planovi’, ‘zavereničke misije’, ‘antidržavni elementi’, ‘secesionisti’, ‘neprijatelji srpstva’ – ponovo dominiraju naslovnim stranicama, paralelno sa kultom vrhovnog, svevidećeg poglavara, tragikomičnog junaka našeg vremena, i dehumanizacijom političkih i svih drugih protivnika. Logično i posledično, to prate široke akcije zastrašivanja, uz jasnu poruku – ili ste sa nama u timu i bićete poslušni ili ćemo vam uništiti život“, naveo je Sejdinović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.