Izložba 50 radova slikara naivne umetnosti, pod nazivom „Karavan kovačičke naive“, danas je iz Kovačice stigla u Beograd. Izložba će biti otvorena u 20 časova u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ na Paliluli, trajaće do 31. marta, a ulaz je besplatan.

Karavan će zatim nastaviti putovanje, pa će u Novom Sadu biti od 3. do 9. aprila, a dan kasnije, 10. aprila, seli se u Niš, gde će za posetioce izložba biti otvorena do 16. aprila.

Početak putujuće izložbe, koja je prvi put okupila sve članove Galerije naivnog slikarstva iz tog južnobanatskog grada,koji je na svetskoj kulturnoj mapi poznat kao centar naive, u Kovačici su u nedelju prisustvovali ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević, predstavnici Pokrajinske vlade i predsednik Opštine Kovačica Milan Garašević, inicijator Karavana.

Posetioci su se uz prisustvo velikog broja građana i umetnika upoznali sa specifičnostima i istorijatom te umetnosti.

Naivna umetnost iz Kovačice – „Kovačička naiva“, naziv je za školu naivne umetnosti koja se razvila u toj varoši od tridesetih godina prošlog veka i zainteresovala svet slikarskom orignalnošću.

Galeriju naivne umetnosti u Kovačici prošle godine je posetilo posetilo 18.000 gostiju, od kojih su mnogi bili iz inostranstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − four =