Rusija je kao „apsurdnu“ opisala optužnicu koja je danas podignuta u SAD protiv 13 Rusa i ruskih firmi zbog mešanja u poslednje predsedničke izbore u SAD.

„Trinaest ljudi se mešalo u američke izbore? Trinaest protiv budžeta specijalnih snaga u milijardama dolara? Protiv špijunaže i kontrašpijunaže, protiv najnovije tehnologije?“, napisala je na „Fejsbuku“ Marija Zaharova, predstavnica Ministarka spoljnih poslova Rusije za štampu, javila je agencija AFP.

„Da li je to apsurdno? Da! Ali to je savremena američka politička stvarnost“, dodala je ona, u prvom zvaničnom odgovoru Moskve.

Američko pravosudje je optužilo 13 Rusa i tri ruska „entiteta“ da su se mešali u američke izbore i politički proces, navodi se u saopštenju koje je u petak objavio specijalni tužilac Robert Muler.

Svi su optuženi za zaveru radi prevare SAD, a troje i za prevaru banaka, a još pet za „tešku krađu identiteta“.

Cilj im je bio da se „umešaju u političke i izborne procese u SAD, uključujući i predsedničke izbore 2016.“, na kojima je pobedio Donald Tramp, saopštio je Sekretarijat za pravosudje.

U optužnici se navodi da je Jevgenij Prigožin, saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, finansirao tu grupu sa „strateškim ciljem da poseje razdor u američkom političkom sistemu“ i da je od sredine 2016. godine podržao kampanju Trampa i naškodio Hilari Klinton. Navodi se da je on kontaktirao članove tima Trampa.

Prigožin je preduzetnik iz Sankt Peterburga koga ruski mediji nazivaju „Putinov kuvar“, prenela je agencija AP. U njegovim restoranima je lider Kremlja priredjivao večere stranim zvaničnicima. Za više od 10 godina veze s Putinom, njegov posao se proširio na usluge za vojsku, a on ima i firmu za trgovinu naftom.

Tim Roberta Mulera pokušava da utvrdi da li se Rusija mešala u predsedničke izbore kako bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi Hilari Klinton, da li je postojao dogovor tima kampanje Donalda Trampa s Rusijom, i da li je Tramp pokušao da spreči istragu.

Kancelarija specijalnog tužioca Roberta Mulera saopštila je da su se optuženi predstavljaji kao američki gradjani i upravljali profilima na društvenim mrežama kako bi privukli pažnju javnosti u SAD tokom predizborne kampanje.

U optužnici se navodi da su oni koristili kompjuterske sisteme u SAD kako bi prikrili „rusko poreklo“ svojih aktivnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.