Francuski list Mond piše danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić „bez iznenadjenja“ pobedio na predsedničkim izborima već u prvom krugu glasanja, pozivajući se na procene instituta Ipsos koji mu daje 55 odsto glasova, dok je najbliži sledeći kandidat Saša Janković osvojio 15,8 odsto.

Od kada je postao premijer 2014. godine Vučić, bivši ultranacionalista koji je prešao ka centru i približio se Evropskoj uniji, čvrsto drži vlast u svojoj partiji, navodi list.

Tokom kampanje slaba i podeljena opozicija ga je optuživala da skreće zemlju ka autoritarizmu, zamerka koju je on ocenio „smešnom“, ali to mišljenje, očigledno, deli većina birača, navodi Mond.

Kako piše list položaj predsednika u zemlji, koji je sada ceremonijalan mogao bi da dobije isti značaj sa Aleksandrom Vučićem na toj funkciji kao što je imao za vreme liberala Borisa Tadića od 2004-2012.

List je juče u članku naslovljenom „Srbin Aleksandar Vučić, jaka ličnost Balkana u krizi“ u kome je predstavio kandidata za predsednika Vučića, napisao da je jedino pitanje na izborima da li će Vučić pobediti u prvom krugu ili će biti potreban i drugi krug.

Od kad je postao premijer 2014, Vučić se nametnuo kao jaka figura Srbije, svakako više nego bilo koji vodja od „nacionalnističkog komunističkog diktatora Slobodana Miloševića, koji je bio na vlasti od 1989. do 2000. godine, navodi list.

Mond je dodao da su ovlašćenja predsednika svakako ograničena, ali da posmatrači, mnogi od kojih već osudjuju autoritarne tendencije Vučića, ne sumnjaju u to da će on naći premijera koji je dovoljno popustljiv.

Vučićeva vlast u zemlji trebalo bi da stvori stožer stabilnosti u regionu gde to nedostaje, naveo je list i ukazao da je poslednjih meseci Zapadni Balkan bio mesto velikih političkih kriza i obnove etničkih tenzija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.