Novi poljski ministar unutrašnjih poslova Joahim Bruđinjski najavio je nultu toleranciju za pojavu neonacista u poljskim nacionalističkim i patriotskim krugovima, iako je po njegovim rečima to marginalna pojava, jer poljski neonacisti moraju da se „kriju po šumama i u grmlju“, dok u Nemačkoj u Berlinu stotine neonacista maršira ulicama.

„Poljska nema razloga da se stidi. Treba biti zaista potpuni idiot pa se obući u SS uniformu i u šumi jesti tortu s kukastim krstom od keksića. To ćemo, gospodo, goniti. To što kod nas takve kreature moraju da se kriju po grmlju, po šumama, to je uspeh celog našeg društva. A u Nemačkoj marširaju po ulicama“, kazao je Bruđinjski poslanicima Sejma.  

Ministar je u parlamentu podneo izveštaj o sve većem broju ksenofobnih i rasističkih napada i pojavi neonacista u nekim legalnim, navodno patriotskim organizacijama poljskih radikalnih nacionalista, posle emisije poljske privatne televizije TVN24 „Poljski neonacisti“.  

Novinari su u njoj prikazali snimke skrivenom kamerom kako patriotsko udruženje Ponos i modernost u proleće prošle godine slavi rođendan Hitlera u šumama kraj Vođislava Šlonskog na jugu Poljske, pred velikim zapaljenim kukastim krstom, a lideri odeveni u SS uniforme veličaju Hitlera kao džentlmena, dok masa oduševljeno skandira „Zig hajl“ s dignutom rukom u fašističkom pozdravu vođi.  

„Histerija, nažalost i dela opozicije, posle istraživačkog materijala novinara već je izazvala da nemačka javna televizija najavljuje debatu o sve većem talasu neonacizma u Poljskoj. Nemačka televizija“, kazao je Bruđinjski.  

Označivši pojavu neonacista u Poljskoj kao marginalnu, ministar je dodao da je opasnije od neonacista kada pristalice poljske opozicije u protestu protiv vlasti demoliraju ulaze u biroe poslanika vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda ili kad usamljena feministkinja upadne u crkvu i prekine misu.  

„Šta je opasnije sa stanovišta bezbednosti države? Nekoliko idiota u grmlju ili napadi na poslaničke biroe? Svi smo bili svedoci kada je jedna feministkinja prekinula misu“, rekao je Bruđinjski.  

Bruđinjski je rekao da od policije zahteva da goni sve koji propagiraju zločinačke ideologije, a to je prema poljskim zakonima, pored fašizma i komunizam.  

„Kao ministar unutrašnjih poslova zahtevam od policije doslednu i odlučnu borbu protiv tih bolesnih likova. Želim da naglasim da kao ministar zahtevam jednako surovo tretiranje komunističkih simbola i zločinaca kao što su bili Staljin ili Lenjin. Nijedan od totalitarnih režima nije bio bolji nego drugi“, rekao je Bruđinjski.  

Prema poljskim zakonima o zabrani propagiranja totalitarnih ideologija, ista kazna sledi Poljaku koji bi obukao majicu s portretom Hitlera kao i onom ko bi se prošetao u majici s likom Če Gevare.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 11 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.