Ministri EU:Zemljama Zapadnog Balkana članstvo kad ispune sve uslove

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas, na nezvaničnom susretu u Sofiji, temeljno razmenili mišljenja o strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan i potvrdili da je region “predodredjen za članstvo”, ali tek kad svaka od tamošnjih zemalja ispuni sve uslove Unije.

Prema diplomatskim izvorima EU u Briselu, to je posebno potvrdio šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan, koji je takav stav Pariza i predsednika Emanuela Makrona izneo i dolazeći na zasedanje, a ministar inostranih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel je posebno ukazao na pitanje budućih odnosa Srbije i Kosova.

Gabrijel je prethodno u Prištini izjavio da Srbija mora priznati Kosovo da bi postala članica EU i da će Berlin uticati na pet članica Unije, koje ne priznaju nezavisnost Kosova, da to učine.

Šefovi diplomatija EU će sutra Strategiju razmotriti i sa ministrima zemalja kandidata za članstvo, uključujući šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića.

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec je i na nezvaničnom zasedanju ponovio stav Ljubljane da bi odbijanje Hrvatske da prihvati odluku medjunarodne arbitraže o sporu oko granica u Piranskom zalivu bio veliki problem za proširivanje EU na Zapadni Balkan, imajući u vidu da Hrvatska granične sporove ima i sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

Erjavec je u izjavi u Sofiji podvukao da će se Slovenija, ako Hrvatska istraje na odbijanju arbitražne presude, tužiti Zagreb Sudu pravde EU zbog kršenja medjunarodnog prava.

Sutra pre podne će šefovi diplomatije Unije razmeniti mišljenja o Strategiji sa srpskim ministrom inostranih poslova Dačićem, kao i njegovim kolegama iz Crne Gore, Albanije, Makedonije i Turske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.