Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je danas kancelariji Euleksa u Beogradu dokumenta koja je tom ministarstvu dostavilo Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu, po osnovu dva zahteva za pravnu saradnju prištinskih organa u vezi s ubistvom Olivera Ivanovića.

Prosledjena dokumenta sadrže podatke i obaveštenja koji se odnose na istragu ubistva Ivanovića, a koje je to tužilaštvo prikupilo u saradnji s nadležnim organima u Srbiji u cilju otkrivanja počinioca, saopštilo je Ministrstvo pravde.

„Ministarstvo pravde izražava nadu da će prištinski organi pokazati spremnost za ažurnijom razmenom informacija i saradnjom sa nadležnim organima u Beogradu, uzimajući u obzir da je rasvetljavanje okolnosti pod kojima je Ivanović ubijen od velikog značaja za mir i stabilnost u južnoj srpskoj pokrajini“, navela je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ivanović je ubijen ispred kancelarije svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice 16. januara.

Za izradu nacrta zakona o informacijama nisu trošena sredstva iz budžeta

Ministarstvo pravde saopštilo je danas odgovarajući na saopštenje poverenika za informacije od javnog značaja o utrošenim sredstvima za izradu Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti, da to Ministarstvo „nijedan dinar nije potrošilo iz svog budžeta“ za izradu Nacrta. 

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je ranije danas da je doneo rešenje kojim je naložio Ministarstvu pravde da tražiocu informacija, SHARE Fondaciji iz Beograda u roku od tri dana dostavi informacije o utrošku 71.136 evra namenjenih za izradu novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Kako je saopšteno, poverenik je naložio da se dostave i informacije o rokovima za izradu novog zakona, o ugovorima o angažmanu članova radne grupe ili drugih eksperata, iznosu isplaćenih naknada, kao i informacije o ugovornim obavezama angažovanih lica, njihovim izveštajima i informacije o oceni njihovih rezultata.
Ministarstvo je navelo da je za izradu analiza potrebnih za izradu nacrta i učešće pravnog eksperta Saveta Evrope Grejema Satona, novac obezbedjen iz medjunarodnih projekata koji pružaju podršku sprovodjenju Akcionog plana za Poglavlje 23, jer je donošenje novog zakona o zaštiti podataka deo tog poglavlja.

Kako se navodi novac je nabavljen iz projekata MDTF Svetske Banke, Plac projekat IPA 2011, Projekat medjunarodna saradnja u krivičnom pravosudju: Javnotužilačka mreža zapadnog Balkana – GIZ.

Kako se dodaje pri projektovanju budžeta za izradu nacrta u obzir su uzete plate državnih službenika koji će raditi na nacrtu, okviran broj dana njihovog angažovanja, zatim plate narodnih poslanika i okviran broj dana njihovog angažovanja prilikom skupštinske rasprave, okvirni troškovi izrade odredjenih analiza za potrebe rada radne grupe, i tako dalje. 
Ministarstvo je navelo da budžet predstavlja sve moguće troškove koji mogu nastati, ali ne i „stvarno nastale“ troškove.

„Jer, na primer, državni službenici koji rade na izradi nacrta zakona ili narodni poslanici, su već plaćeni kroz svoje redovne plate, koje samo ulaze u obračun planiranih troškova za navedeni zakon. Ovakav način obračuna planiranih troškova izradjen je na osnovu Standardne metodologije jediničnih troškova za okvirnu procenu finansijskih sredstava, koju je Srbije usvojila po preporuci Evropske komisije“, navodi se u soapštenju.

Ministarstvo se osvrnulo i na deo u kojem je poverenik naveo da je u dva navrata pokušao da pomogne u izradi zakona, pripremivši kompletan model novog zakon, ali da njegova pomoć nije prihvaćena, već je umesto toga, „na javnu raspravu stavljen nacrt koji u svakom pogledu, počevši od koncepcijskog, pa do elementarno pravno-tehničkog aspekta, ispod prihvatljivog nivoa i praktično neprimenljiv“.
Ministarstvo je navelo da je nacrt izradila radna grupa sačinjena od predstavnika relevantnih instiutucija, uz podršku eksperta Saveta Evrope, da je zadatak te grupe bio da pripremi nacrt u skladu sa evropskim standardima i uzimajući u obzir i model koji je izradio poverenik.

Ministarstvo je navelo i da je važno da se zna koliko je sredstava utrošeno na model zakona koji je izradio poverenik i dodala da ta institucija „nije ovlašćeni predlagač zakona“.

„Budući da Poverenik smatra da je Nacrt teksta koji je izradila radna grupa ministarstva ispod elementarno prihvatljivog nivoa i praktično neprimenjiv, iako je u njegovom pisanju direktno učestvovao pravni ekspert Saveta Evrope, pored pravnih eksperata iz Srbije, od velike je važnosti da stručna i opšta javnost budu upoznate sa pravnim timom eksperata poverenika“, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + 15 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.