Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, otvorila je Centar za osnaživanje žena žrtava porodičnog nasilja u Sremskoj Mitrovici, drugi ovakvog tipa u Srbiji, saopštilo je ministarstvo.

Mihajlovićeva je podsetila da je prošle godine prisustvovala otvaranju sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici, u kojoj je za godinu i po dana pomoć potražila 51 žrtva porodičnog nasilja, ali da se otvaranjem Centra za osnaživanje žena pravi važan korak dalje.

„Zaštita žena žrtava nasilja počinje u sigurnoj kući, ali se završava tako što ćemo pomoći ženama da se obuče, edukuju i ekonomski osnaže, jer samo ekonomski nezavisna žena je slobodna žena“, izjavila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je istakla i da se nada da će novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti uskoro biti usvojen, s obzirom na to da posebnu pažnju posvećuje borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Borba protiv nasilja započinje od malih nogu, kroz rad sa dečacima i devojčicama u porodici, vrtiću i školi. Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti pažnju posvećuje upravo prevenciji, jer naš cilj je da stvaramo nenasilno društvo“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala i da je važno da uskoro bude usvojen i Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji će omogućiti formiranje ekonomski održivih socijalnih preduzeća.

„Nadam se da će ovakvi centri zaživeti i u drugim mestima, kao što je to u Somboru i Sremskoj Mitrovici. Da bi ovakve inicijative bile realizovane, važno je da uskoro dobijemo i Zakon o socijalnom preduzetništvu, na kom se radi više od dve i po godine“, zaključila je Mihajlovićeva.

Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice, istakla je da je otvaranje Centra za osnaživanje žena dobar primer kako država, lokalna samouprava i nevladin sektor mogu da sarađuju.

„Otvaranjem ovog centra pomoći ćemo ženama žrtvama nasilja, kao i ženama iz drugih ranjivih kategorija da se ekonomski osnaže“, rekla je Milovanovićeva.

Mirjana Novković, koordinatorka Centra za osnaživanje žena, zahvalila je potpredsednici Vlade na pomoći. 

„Pre godinu i po dana predstavila sam ideju o centru potpredsednici Vlade. Danas smo tu i zajedno ga otvaramo. U centru će mogućnost da se obuče i osnaže imati sve žene iz sigurne kuće, kao i one evidentirane kao žrtve porodičnog nasilja u centru za socijalni rad“, istakla je Novkovićeva. 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pomoglo je sa 10 miliona dinara rekonstrukciju sigurnih kuća u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + three =