Evropski saveznici su priznali da je zajednička odbrana misija za NATO i „samo za NATO“, izjavio je danas u Briselu američki ministar odbrane Džejms Matis posle ministarskog sastanka u sedištu Alijanse u Briselu.

„Postoji jasan dogovor da se u dokument EU uključi da je zajednička odbrana mislja za NATO, samo za NATO“, rekao je Matis na konferenciji za novinare posle razgovora o evropskoj inicijativi o odbrani.

Američka delegacija izrazila je rezerve prema incijativi o evropskoj odbrani pre sastanka u Briselu. Kanada, Norveška, Island i Albanija su takodje izrazile zabrinutost tom inicijativom, rekli su diplomatski izvori u NATO.

„Evropska inicijativa ne sme da izuzme aktivnosti i resurse NATO“, rekla je Kejti Vilbarger, američka zvaničnica zadužena za medjunarodnu bezbednost u Ministarstvu odbrane.

Sličnu zabrinutost izrazio je i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg koji je rekao da EU ne može da zameni aktivnosti NATO.

Visoki predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvana je u sredu uveče na radnu večeru kako bi razjasnila stav EU po pitanju odbrane.

„Duh saradnje i činjenica da postoje dve organizacije kao što su EU i NATO koje treba da rade zajedno, bili su veoma prisutnu tokom večeri“, rekla je španska ministarka odbrane Marija Dolores de Kospedal.

Prema njenim rečima, postoji „komplementarni, a ne paralelni rad“ EU i NATO u rešavanju zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 12 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.