Obrok pripremljen kod kuće i konzumiran u krugu porodice, a da pritom nitko od prisutnih ne gleda televizor ili video, dobar je početak borbe protiv gojaznosti, pokazalo je nedavno sprovedeno američko istraživanje.

Rezultati istraživanja naučnika sa Univerziteta u Ohaju temelje se na odgovorima 12.842 ispitanika koji su odgovorili da su nedelju dana pre učestvovanja u anketi, najmanje jedan obrok jeli u krugu porodice.

Trećina ispitanika studije bila je gojazna, a kod nekih je indeks telesne mase bio veći od 30.

Pošto su uzeli u obzir i ostale faktore, među kojima onaj o radnom i bračnom statusu, rasnoj pripadnosti, stepenu obrazovanja i starosnom dobu, naučnici su ustanovili da je kod ispitanika koji su odgovorili da nikad ne gledaju tv-program za vreme obroka, rizik od gojaznosti bio znatno manji nego kod osoba koje su redovno konzumirale obroke uz televizor.

I kod osoba koje su same pripremale obroke evidentiran je manji rizik od gojaznosti nego kod ostalih. Više od polovine učesnika istraživanja odgovorilo je da gotovo svakodnevno pripremaju obroke, 35 posto ih je reklo da to čini nekoliko puta nedeljno, a 13 posto ih je reklo da vrlo retko kuva kod kuće.

Najmanji rizik od gojaznosti zabeležen je kod osoba koje su konzumirale obrok pripremljen kod kuće i pritom nisu gledale tv ili video.

„Učestalost zajedničkih porodičnih obroka nema nekog većeg značaja na rezultat studije. Mnogo je važnije šta radimo za vreme konzumiranja obroka“, rekla je autorka studije Rejčel Tumin, istakavši da je važno ne gledati televiziju za vreme obroka jer se to u većini slučajeva svodi na automatizovano „trpanje hrane“ u organizam.

Dodala je da čak i ako učestalost porodičnog ručka nema većeg uticaja na rizik od gojaznosti, takvi obroci imaju druge prednosti – utiču na zdravlje s emotivnog i socijalnog stajališta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + 1 =