Makedonsko tužilaštvo pokrenulo istragu po optužbama Vuka Jeremića

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je  predistražni postupak zbog mogućeg učešća bivšeg premijera Nikole Gruevskog i bivšeg direktora Uprave za državnu bezbednost i kontraobaveštajne poslove Saše Mijalkova u pranju novca pri kupovini fabrike „14. oktobar“ u Kruševcu.

Kako se navodi u današnjem saopštenju, predistražni postupak je rezultat javnih tvrdnji predsednika srpske opozicione Narodne partije Vuka Jeremića, objavljenih u medijima, o navodnom pranju para u Srbiji u kojem su učestvovali visoki makedonski funkcioneri, i o njihovoj povezanosti s fizičkim i pravnim licima iz Srbije i Češke.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zbog pretpostavke nevinosti ne navodi imena osoba protiv kojih je pokrenut predistražni postupak krivičnog dela iz Člana 273. Krivičnog zakona.  

„Javni tužilac Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju preuzima sva potrebna dejstva i u  koordinaciji sa institucijama nadležnim za otkrivanje ovog vida krivičnog dela“, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će javnost o biti kontinuirano obaveštavana.

Dojče vele je objavio u subotu da je firma „Čehoslovak grup“ preko beogradske firme SCMG kupila „14. oktobar“ koji je u stečaju od januara.

Direktor SCMG je Vojislav Sparavalo koji je, po podacima češkog državnog i privrednog registra, od 2003. zajedno s Mijalkovim u Češkoj imao dubioznu firmu „Servis point MM“ koja je više puta likvidirana i ponovo aktivirana.

„Panično su krenuli u Makedoniji da izvlače pare, ti koji su bili deo režima Nikole Gruevskog“, rekao je ranije Jeremić gostujući na TV Naša.

Bivša makedonska vladajuća stranka stranka VMRO DPMNE je odmah demantovala Jeremićeve navode, tvrdeći da ni Mijalkov, ni bivši premijer Gruevski, ne učestvuju u privatizaciji fabrike u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × three =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.