Izjava potpredsednika Srpske napredne stranke i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića o sudijama koje su prvostepenom odlukom oslobodile odgovornosti bivšeg ministra privrede Predraga Bubala za malverzacije sa Lukom Beograd i dalje izaziva pažnju javnosti.

Izvor: N1

Prvi put se oglasilo i Ministarstvo pravde u kojem za N1 kažu da je cela situacija pokazatelj da je potrebno jačanje nezavisnosti pravosuđa, ali i odgovornosti sudija. Iz strukovnog udruženja CEPRIS poručuju – ušli smo u opasnu fazu. A u novu fazu ušao je i sam Vučević, koji je pozvao građane da mu šalju pisma podrške.

Još jedan ministar stao je u odbranu Miloša Vučevića. Aleksandar Vulin kaže da pitanja koja je gradonačelnik Novog Sada postavio sudijama „kome služe, narodu ili lopovima“ i „koliko koštaju njihov obraz i čast“ postavio kao običan čovek i da ni u čemu nije pogrešio.

„On je napravio jednu grešku, što je komentarisao nešto u čemu se nalazi Miroslav Mišković. Ne smete da komentarišete ništa što ima veze s Miškovićem, jer je tu previše novca koji se nalazi na raznim mestima i time možete da kontrolišete puno ljudi. To izgleda nije smeo da radi. Rekao je istinu, ima pravo na to kao građanin, a može o tome da govori i kao advokat ili kao pravnik. Uostalom, ne razumem zašto nemate pravo da govorite ono što mislite“, rekao je ministar Vulin.

Po prvi put se o toj temi oglasilo i Ministarstvo pravde.

„Ovakve stvari doprinose kristalisanju pitanja koja se moraju rešiti na jedan izbalansirani način“, smatra Čedomir Backović.

Uz podsećanje da je pravosuđe jedna od grana vlasti i to najjača, državni sekretar Čedomir Backović kaže da je ključ u odgovornosti – pravosuđa.

„Jedan jako jako važan segment vlasti koji na neki način mora imati detaljno i dobro razrađen sistem odgovornosti koji će sprečiti, ne samo svaku moguću zloupotrebu, već impresiju, utisak mogućnosti zloupotrebe, isto kao što važi i za izvršnu vlast“, kaže Backović.

Izjava Miloša Vučevića, ali i stavovi predstavnika izvršne vlasti kojima brane njegov istup, pokazuju da smo ušli u opasnu fazu u pravosuđu, rekao je član udruženja CEPRIS – sudija Miodrag Majić. Dodaje da je posebno opasna naknadna izjava o otuđenosti pravosuđa od naroda i države, kojom se šalje poruka da sudovi nisu potrebni, pored naroda i tumača narodne volje – a to su političari na vlasti.

„Ne vidim nijedan drugi način nego da samo pravosuđe, same sudije, permanentno svoje napore usmeravaju u pravcu borbe da se ovo zaista katastrofalno stanje počne menjati. Ta borba će nositi svoje žrtve u vidu toga da ce neko biti proganjan, neko biti premeštan po odeljenjima, neko razrešavan. Sve to treba očekivati, ali mi jednostavno ne možemo postati iole pristojno društvo ako dozvolitmo da se na ovaj način govori, da se na ovaj način pravosuđe tretira“, smatra sudija Majić.

Miloš Vučević, koji insistira na tome da je izjavu dao kao građanin, posegao je i za javnim resursima kako bi opravdao svoj čin. Na zvaničnoj prezentaciji grada Novog Sada osvanuo je poziv građanima da mu na zvanične adrese šalju pisma podrške, „pre svega kao sugrađaninu, i gradonačelniku“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + 6 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.