Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da ne vidi mogućnost realizacije inicijative da se haškim osuđenicima državljanima Srbije omogući služenje kazne u zatvorima u Srbiji.

„Ne vidim da sada postoji neko drugačije raspoloženje nego do sada. U međunarodnoj zajednici u Tribunalu ne vidim da se to raspoloženje promenilo“, rekao je Ljajić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ministar spoljnih slova Srbije Ivica Dačić rekao je da je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša zatražio da zatvorenici koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, a srpski su državljani, služe kaznu u Srbiji. Dačić je u pisanoj izjavi naveo da je to zatraženo zbog nehumanih uslova koje oni imaju u državama u kojima služe zatvorske kazne.

Ljajić je za RSE podsetio da je Srbija ovakvom inicijativom prvi put izašla pre desetak godina. Dodao je i da „nikada zvanično Srbija nije dobila neki konkretan odgovor“.

„Dobijali smo samo različita objašnjenja o tome zbog čega taj zahtev teško da može da bude prihvaćen“, rekao je on.

Naveo je i da „postoji preporuka generalnog sekretara UN po kojoj je jasno da osuđenici ne mogu da izdržavaju kaznu na prostoru bivše Jugoslavije“ dodavši da je to „formalni razlog“.

„Drugo objašnjenje koje smo često dobijali odnosilo se na to da Srbija u jednom periodu nije izručila sve optuženike, pre svega su tada na slobodi bili Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić“, rekao je on

Dodao je da kada su izručeni svi optuženici, usledilo je novo objašnjenje koje, kako je rekao, opet nije bilo zvanično, ali su ga svi u Tribunalu ponavljali.

Prema njegovim rečima, oni sumnjaju da bi u Srbiji osuđenici imali povlašćeni tretman, „s obzirom na raspoloženje u javnosti da se većina njih tretiraju kao heroji“. Istakao je i da su to ta tri razloga koja su sprečavala da se ta inicijativa uopšte pomeri sa mrtve tačke.

„Uz ove razloge, treba dodati da Srbija ima još jednu neispunjenu obavezu prema Tribunalu, a to je izručenje radikala okrivljenih za nepoštovanje suda“, podsetio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, haški osuđenici ne bi imali bolji tretman u Srbiji.

„Njihov boravak u srpskim zatvorima podrazumeva strogi nadzor nad njima dok izdržavaju kaznu. Dakle, apsolutnu kontrolu uz mogućnosti da svakog trenutka Tribunal donese i drugačiju odluku“, kazao je Ljajić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − nine =