Liberalno-demokratska partija (LDP) je večeras saopštila da mere populacione politike u Srbiji ne smeju biti samo „amaterski marketing“ kojim Ministarstvo kulture i informisanja „pokušava da naredi ženama šta da rade sa sopstvenim telom“.

Nagrada „za besmislene slogane“, medju kojima se kao „najsramniji ističe prvonagradjeni poklič ‘Radjaj, ne odgadjaj!’ “ koji država nagradjuje sa 150.000 dinara, primer su ne samo rasipanja novca, nego i nemanja konkretne strategije i mera za porodičnu i populacionu politiku.

LDP navodi da je to zabrinjavajući zaokret ka restriktivnim merama, svaljivanja krivice i odgovornosti za nizak natalitet isključivo na ženu, žigosanje žena koje se školuju i rade, pre zasnivanja porodice („odgadjaju“) i da ta kampanja predstavlja suštinsko i nedopustivo mešanje države u najintimnije polje egzistencije žena.

Država bi umesto toga trebalo da se bavi merama pomoći na polju reproduktivnog zdravlja, ukidanja strašnih birokratskih prepreka ženama koje potražuju pomoć državnih institucija za asistiranu reprodukciju, umesto da se omogući većem broju ne samo parova, već i samostalnih žena, da pristupe fondovima koji pokrivaju neverovatno visoke troškove vantelesne oplodnje i generalno reproduktivnog lečenja napadaju na ženine slobode.

„Slavica Djukić Dejanović, ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku, sada preko nenadležnog Ministarstva kulture nastavlja svoju političku borbu napada na ženine slobode, koju je započela izjavama o potrebi formiranja ‘Saveta za borbu protiv abortusa’ i sličnih udaraca na slobodu žene i čitavog društva“, navodi LDP.

Ta stranka dodaje da se danas u Srbiji više od 400.000 parova bori za ostvarenje roditeljstva putem asistirane reprodukcije, prolazeći kroz bolne, skupe, teške i često tragične procese lečenja, nade, kroz komisije, popunjavanje stotina upitnika, dozvola, nalaza i potvrda, nabavljanja lekova „na crno“, odlazaka u inostranstvo, pokušaja, gubitaka i razočarenja.

Populaciona politika treba da se vodi na tom polju, a ne „odabirom priglupih slogana koji valjda treba da hipnotišu mlade žene i nateraju ih da ‘kupe’ ministarkinu ‘robu’, da radjaju, a ne odgadjaju“, ukazuje LDP.

Ta partija navodi da će se zalagati za drastično smanjenje obima birokratskih procedura pri pokušajima besplatne asistirane reprodukcije, za smanjenje potrebne nemedicinske dokumentacije prilikom pristupanja komisiji.

Zalagaće se za gradsko finansiranje dodatnih pokušaja začeća samostalnim ženama koje ispunjavaju zdravstvene uslove, smanjiće broj ograničenja za pristup parovima koji nisu u bračnoj zajednici i povećati broj besplatnih pokušaja za sve pacijente koji ispunjavaju medicinske kriterijume.

Ističu da se moraju vratiti besplatna psihološka savetovališta za žene i parove tokom procesa reproduktivnog lečenja, da se mora pomoći populaciona politika grada konkretnim ekonomskim merama i podršci roditeljima za već rodjenu decu, stvoriti se ekonomski uslovi u kojima će gradjani moći da sami, bez straha za budućnost, odluče kada će i koliko dece imati.

„Deca nisu statistika niti se radjaju za državu i za brojke, radjaju se da bi imala budućnost i bolji život nego što smo mi imali“, navela je LDP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.