Stotinu hrvatskih vojnika stiglo je u Žrnovnicu, najistočniji deo Splita, kako bi pomogli vatrogascima u gašenju velikog požara, izjavio je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević. Situacija u Dalmaciji je dramatična. Najteže je u Splitsko-dalmatinskoj županiji – vatra je stigla nadomak Splita.

Prema najnovijim informacijama, požar plamti na području dugom oko deset kilometara i širokom nekoliko kilometara, a i dalje se širi. Na požarištima kod Podstrane, Radošinovca i Bibinja angažovano je po pet kanadera i vazdušnih traktora. 

U Žrnovnici se požar približio kućama, a na ulicama je vojska.

Na delu požarišta na istoku Splita čulo se sedam ili osam jakih eksplozija, a celo opožareno područje prekriveno je gustim dimom. Ministar Krstičević je potvrdio da je raketna baza u Žrnovnici okružena vatrom, te da je na tom području već angažovana vojska. 

Prema raspoložim informacijama, do sada je izgorelo nekoliko kuća, poslovnih prostora i radnih mašina, vrtić, deo groblja, brojni maslinici, te Zvezdano selo Mosor. 

Iz centra Splita vidi se gusti crni dim koji se nadvio nad planinom Mosor.

Izvor: Pixsell

Veliki požar u zaleđu između Omiša i Splita buknuo je noćas u Tugarama, a tokom dana se proširio na mesta Srinjine, Sitno Gornje i Donje. 

Gašenje požara ometa bura koja jako duva i stalno menja smer vatre.

Opširnije na hr.n1info.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 2 =