Foto: Media Centar

Želja novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da krene u integraciju sa Evropskom unijom može da dovede Srbiju zemlju pred izbor izmedju daljeg razvoja odnosa s Rusijom ili tešnje saradnje sa Evropom, ocenio je danas šef Komiteta za spoljnu politiku gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije, Konstantin Kosačov.

„Vučić ne skriva svoju orijentaciju ka mekoj, ali doslednoj integraciji u EU, uz očuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom. Pitanja se pojavljuju ne u odnosu na samu poziciju, već prema realizaciji te prakse“, kazao je Kosačov agenciji Tas.

Po njegovim rečima, samo je pitanje vremena kada će Evropa Vučića postaviti pred izbor, ukoliko Brisel nastavi politiku sankcija prema Rusiji.

„Ako Evropljani nastave sadašnju politiku sankcija i izolacije Rusije, samo je pitanje vremena kada će srpskom rukovodstvu postaviti uslov ili ili“, kazao je Kosačov.

On je rekao da Rusija nikada neće Srbiji postaviti uslov „ili ste sa nama, ili ste protiv nas“.

„Smatrali smo i smatramo da je moguće očuvati dobre odnose s ključnim igračima u Evropi. Druga je stvar što to mišljenje nemaju neki naši evropski partneri-oponenti koji smatraju da zbližavanje EU i NATO podrazumeva odlučan prekid s drugim partnerima. Takav prilaz, konkretno u situaciji sa Srbijom, donosi probleme, pre svega za samu Srbiju“, upozorio je Kosačov.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.