Seul — Južnokorejski tužioci zatražili su nalog za hapšenje smenjene predsednice Park Geun-hje, nakon saslušanja zbog umešanosti u korupcionaški skandal.

Izvor: Beta/AP

Foto: GettyImages

Tužioci su pre nedelju dana 14 sati ispitivali Park zbog sumnje da je umešana u iznuđivanje novca od kompanija u zamenu za usluge i da je bliskoj prijateljici dozvoljavala da tajno upravlja državnim poslovima.

Okružni sud u Seulu nije bio dostupan za komentar, navodi agencija AP. Očekuje se da će sud pozvati Park na ispitivanje pre donošenja odluke o izdavanju naloga za hapšenje.

Hapšenje je sledeći korak pre nego što Park bude formalno optužena za krivična dela kao što su iznuda, uzimanje mita i zloupotreba položaja, a prema zakonima u Južnoj Koreji, samo zbog eventualne presude za uzimanje mita suočava se s doživotnom kaznom.

Ustavni sud doneo je 10. marta odluku o opozivu Park Geun-hje, a ona je dva dana kasnije napustila predsedničku palatu u Seulu.

Park Geun-hje se uzdigla na talasu konzervativne nostalgije za njenim pokojnim ocem diktatorom i pobedila na izborima 2012, a njen opoziv pokrenut je nakon što su milioni demonstranata počeli da izlaze na ulice i da traže njeno smenjivanje zbog navoda o korupciji.

Južna Koreja organizovaće predsedničke izbore do maja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 14 =