Karikaturisti Predragu Koraksiću Koraksu (Corax) u Novom Sadu je uručeno priznanje „Dobar primer Novog optimizma“, koje dodeljuje Pokret Novi optimizam.

Koraksić je na svečanosti u Medija centru Vojvodine rekao da je čitav život radio „onako kako diše“.

„Ovo sam radio onako kako dišem, nisam mogao drugačije. Ja sam zaista optimista. Bile su četiri garniture vlasti koje sam ispratio: Milošević, Koštunica, Tadić i sada je na redu Vučić. Mislim da ću i njega ispratiti“, rekao je Koraksić.

Koraksu je nagradu uručio prošlogodišnji laureat i bivši zaštitnik građana Saša Janković.

 „Živimo u svetu u kome je predstava o nečemu važnija od onoga što se stvarno dešava. Srećom, postoje ljudi kao što je Koraks, koji uspevaju da proniknu u suštinu stvari. Sve što mi pričamo, Koraks u jednoj karikaturi nacrta. Nagrada ne može ići u bolje ruke“, kazao je Saša Janković.

Ambasadorka Australije Džulija Fini kazala je da je obrazovanje o ljudskim pravima od velike važnosti za društva u kojima se demokratija tek razvija.

„Treba da koristimo svaku priliku da podržimo osobe koje se zalažu i promovišu ljudska prava. Moja lična poruka je: veliki sam obožavlac Koraksovog rada, i uvek kada odem iz Srbije, najbolji način da saznam šta se dešavalo je da pogledam Koraksove karikature“, kazala je Džulija Fini.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da je Predrag Koraksić primer kako je moguće biti „čvrst, dosledan, nikada banalan i uvek drugačiji“.

„Ukoliko istorijska nauka i u budućnosti bude zaštitnik suludih političkih projekata, kao što je sada, Koraksove karikature govoriće o nama mnogo više nego istorija“, ocenio je Sejdinović.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski rekao je da je Koraks i slikar, analitičar društva, umetnik i duhovit čovek.

On je podsetio da je tužilaštvo 1993. godine bilo pokrenulo postupak protiv Koraksića zbog karikature na kojoj se vide tadašnji grčki premijer Konstantinos Micotakis, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, Dobrica Ćosić, Momir Bulatović, Vojislav Šešelj, lideri bosanskih Srba Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević kako igraju dečju igru „trule kobile“.

Karikatura je izašla u nedeljniku „Vreme“, Beljanski je podsetio da su advokati odbrane insistirali da tužilaštvo opredeli šta je to uvredljivo na karikaturi.

„Nisu smeli da odgovore na pitanje koga su sve prepoznali, jer je Miloševićeva glava stajala u nepriličnom položaju, kao i neke druge glave. Pa je tužilaštvo odustalo od postupka jer je to bilo prijatnije nego da kažu šta su sve oni videli na karikaturi“, objasnio je Beljanski.

Koraksić je ispričao da mu je mnogo godina kasnije na jednoj privatnoj večeri jedan prijatelj, koji je bio savetnik kod Dobrice Ćosića, otkrio tajnu da je Dobrica Ćosić bio inicijator podizanja optužnice protiv njega.

Pre današnje dodele nagrade na ulicama Novog Sada organizovana je interaktivna izložba Koraksovih radova na temu kršenja ljudskih prava, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Kustosi izložbe bili su Igor Galo, potpredsednica Samostalne demokratske srpske stranke Istarske županije Mirjana Galo, književnik Vladimir Pištalo, sociolog Aleksej Kišjuhas, kao i glumci Dejan Ćirjaković, Dimitrije Banjac i Nikola Škorić iz televizjske serije „Državni posao“.

Pokret Novi optimizam poslednjih 13 godina dodeljuje nagradu „Dobar primer Novog optimizma“ osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu „Novog optimizma“, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su i Mirjana Karanović, ekipa serije „Državni posao“, rege sastav „Del Arno Band“, Dragan Todorović, Mirko đorđević, Ivan Ivanji.

Nagrada „Dobar primer Novog optimizma“ dodeljena je uz podršku Ambasade Australije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.