Kineske vlasti su srušile ogromnu crkvu na severu zemlje, a društvo za zaštitu hrišćana osudilo je taj potez danas kao „progon dostojan Islamske države“.

Monumentalna evangelistička crkva đindengtai, „Zlatni svećnjak“, sive boje, s tornjevima i velikim crvenim krstom, nalazila se u gradu Linfen u provinciji Šansi.  

Njeno rušenje je izvedeno „u okviru opštinske kampanje eliminaciju nelegalnih građevina“, preneo je Global tajms, citirajući neimenovanog gradskog funkcionera.  

„Jedan hrišćanin je dao svoje zemljište lokalnom hrišćanskom udruženju i oni su tajno napravili crkvu, pretvarajući se da prave skladište“, rekao je taj funkcioner.  

Prema njegovim rečima, vlasti su 2009. zaustavile izgradnju verskog objekta a tada je više članova hrišćanskog udruženja uhapšeno.  

„Veliki broj vojnih policajaca je izašao na teren i srušio crkvu eksplozivom“, rekao je danas Bob Fu, predsednik organizacije za zaštitu verskih prava Čajna ejd (China Aid), sa sedištem u SAD.  

Fu je naveo da je „takav progon dostojan Islamske države i talibana“ i dodao da ta evangelistička crkva ima oko 50.000 vernika. On je ocenio da je crkva uništena „pre svega zbog odbijanja da se registruje“ kod vlasti.  

Zvanično priznate religije u Kini – katolicizam, protestantizam, islam, budizam i taoizam – su izložene strogim pravilima. One moraju da se potčine „patriotskim“udruženjima pod kontrolom države koja želi da izbegne sve strane uticaje na religiju.  

Gradske vlasti i policija Linfena nisu komentarisale.  

Prema zvaničnim statistikama iz 2014. u Kini živi 5,7 miliona katolika i 23 miliona protestanata. Ta cifra ne uključuje desetine miliona vernika nepriznatih crkava, pre svega protestantskih.  

Prethodnih godina je u Kini srušeno više desetina nepriznatih crkava.  

Pored toga, 1. februara na snagu stupaju novi propisi o religijama. Oni predviđaju, pored ostalog, zabranu donacija iz inostranstva i pooštravaju uslove za otvaranje verskih škola.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − 7 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.